Hlavní obsah

Veřejnou premiéru nového vozu Toro Rosso ukončil Bourdaisův karambol

PRAHA/BARCELONA

Tým formule 1 Toro Rosso ve středu při testech na okruhu v Barceloně, kde se příští víkend odehraje čtvrtý podnik letošního mistrovství světa, poprvé veřejně představil svůj monopost STR3 určený pro letošní sezónu. Premiéra ale nedopadla nijak slavně, Sébastien Bourdais monopost rozbil o bariéru a třetí testovací den ve Španělsku skončil pro Toro Rosso předčasně.

Článek

Vůz  STR3 vychází z dílny Adriana Neweyho, je postaven na šasi monopostu Red Bull RB4 a využívá motor a převodovku od Ferrari. První testy s novým vozem absolvoval minulý měsíc na okruhu ve Vairanu nadějný mladík Brendon Hartley, v Barceloně stáj představila monopost poprvé veřejně a v týmových barvách.

Bourdais nezvládl nový vůz v zatáčce číslo 9, vylétl z trati a těžce poškodil levou část. Devětadvacetiletý rodák z Mekky motorsportu Le Mans, který si po veleúspěšném působení za oceánem, kde v letech 2004-2007 ovládl seriál ChampCar, odbývá ve formuli 1 premiéru, vyvázl z havárii bez zranění.

"Byl zkrátka příliš rychlý," citovala britská BBC slova šéfa stáje Franze Tosta. Mezi desítkou pilotů, kteří ve středu na trati u Barcelony působili zajel Bourdais osmý čas s více než dvousekundovou ztrátou na nejrychlejšího Fernanda Alonsa ze stáje Renault.

Nehoda francouzského pilota narušila plány týmu, ve čtvrtek se totiž měl seznámit s novým vozem i druhý pilot Sebastian Vettel. Stáj Toro Rosso, která je ve formuli 1 druhým týmem nápojového giganta Red Bull, vstoupila do letošní sezóny s upravenou verzí loňského vozu STR2. Bourdais hned v úvodním závodu v Austrálii vybojoval dva body, v Malajsii ale nedojel a v Bahrajnu skončil patnáctý. Vettel ještě letos cíl neviděl. Monopost STR3 chce vedení týmu poprvé nasadit v polovině května při Velké ceně Turecka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články