Hlavní obsah

Ve Spa vyrazí z prvního místa Hamilton v mclarenu

SPA-FRANCORCHAMPS

Vedoucí muž mistrovství světa Lewis Hamilton z McLarenu byl nejrychlejší v kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Belgie. O plných 340 tisícin sekundy předčil svého hlavního rivala v boji o titul Felipeho Massu z konkurenčního Ferrari, který jej doplní v první řadě startovního roštu.

Článek

Stejné vozy a v totožném pořadí obsadily i druhou řadu, duel finských jezdců vyzněl pro Heikkiho Kovalainena, zatímco mistr světa Kimi Räikkönen bude na čtvrté belgické vítězství za sebou útočit ze čtvrtého místa na startu. Žádný další pilot dnes v závěrečné části kvalifikace nepokořil hranici minuty a 48 sekund.

Vicemistr světa Hamilton vybojoval pole position už popáté v sezoně a pojedenácté v kariéře. V neděli bude bránit šestibodový náskok před Massou, třetí Räikkönen má o 13 bodů méně.

"Velkolepý den, neudělali jsme jedinou chybu. Ani já, ani tým. Bude těžké nás v závodě porazit," pochvaloval si sebevědomě Hamilton, kterého v neděli čeká jubilejní třicátý závod v kariéře. "První a třetí místo na startu jsou jako sen," přizvukoval spokojeně i sportovní šéf dodavatele motorů Mercedes Norbert Haug.

Massa měl také pocit, že zajel prakticky bezchybně, proto porážku přijal sportovně. "Zajel jsem skvělé kolo, takřka perfektní, ale nestačilo to. McLaren byl dnes lepší. Někdy to tak je, že i při skvělém výkonu tomu něco chybí," dodal Brazilec.

Dnes opět potvrdil dlouhodobě lepší formu, než má Räikkönen, který nedosáhl na první řadu už od červnové francouzské GP, v níž tehdy vybojoval pole position. Na své oblíbené trati přitom finský pilot věří v návrat do boje o titul.

Stejně jako v předchozích čtyřech závodech ale nebude mít po kvalifikaci před sebou volnou trať, což označil za svůj největší problém už před závodem. "To pak člověk zůstane vzadu viset, zatímco špička ujede," lamentoval Räikkönen.

VC Belgie - kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:47,338, 2. Massa (Braz./Ferrari) 1:47,678, 3. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:47,815, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:47,992, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 1:48,315, 6. Alonso (Šp./Renault) 1:48,504, 7. Webber (Austr./Red Bull) 1:48,736, 8. Kubica (Pol./BMW) 1:48,763, 9. Bourdais (Fr./Toro Rosso) 1:48,951, 10. Vettel (Něm./Toro Rosso) 1:50,319.

Reklama

Související témata: