Hlavní obsah

U Moskvy začala výstavba okruhu pro formuli 1

PRAHA

V ruském Volokolamsku, vzdáleném zhruba 70 km západně od Moskvy, začala ve středu výstavba nového autodromu s parametry pro formuli 1. Okruh, jenž ponese název Moscow Raceway, navrhl známý německý architekt Hermann Tilke, dokončení stavby je plánováno na rok 2010.

Článek

Na okruhu by mohl najít své místo i seriál DTM či závody mistrovství světa silničních motocyklů. „Trať je navržena podle standardů formule 1. I když to samozřejmě neznamená, že se Rusko automaticky stane pořadatelem Velké ceny,“ uvedl nedávno Hans Geist, který dohlížel na výstavbu okruhu v Bahrajnu či rekonstrukci rakouského A1-Ringu a bude dozorovat i práce u Moskvy.

Podle ruských médií se náklady na výstavbu okruhu vyšplhají na 218 miliónů dolarů (zhruba 3,8 miliardy korun). Areál s tratí v délce okolo pěti kilometrů by měl zabírat plochu 250 hektarů, tribuny u okruhu by měly pojmout na sto tisíc diváků.

Z Tilkeho dílny vyšly moderní tratě, na nichž se v současnosti prohání vozy formule 1. Společnost německého architekta je podepsána pod okruhy v Sepangu (GP Malajsie), Šákiru (GP Bahrajnu), Istanbulu (GP Turecka) a Šanghaji (GP Číny). Tilke se též spolupodílel na návrhu městských okruhů ve Valencii a Singapuru, kde se letos formule 1 představila poprvé.

Reklama

Související témata: