Hlavní obsah

Barrichello v F1 neskončil, jede zadarmo za Brawnův tým

BARCELONA

Loni na GP Turecka vytvořil Brazilec Rubens Barrichello nový rekord v počtu odjetých GP formule 1. Na konci sezóny 2008 jich měl na kontě 271 a toto číslo mělo být konečné. Vedení automobilky Honda v prosinci oznámilo, že svůj tým stahuje z F1. „Je to pro mne hrozné. Bez formule 1 si nedovedu svůj život představit a cokoliv jiného považuji za krok zpátky. To raději ukončím kariéru,“ pravil tehdy se slzami v očích.

Článek

Když na konci minulého týdne Ross Brawn oznámil, že tým koupil, pojede a ponese jeho jméno, v další větě zdůraznil: „Dohodli jsme se s Rubensem Barrichellem na pokračování za pro něj nevýhodných finančních podmínek, ale já si velice cením, že chce pokračovat. Týmu má co dát. Je žijící legendou formule 1. Posledním velkým mohykánem z minulého tisíciletí.“

Samotný Brazilec byl nadšený. „Chápu finanční situaci týmu. Podstatné je, že žijeme. Vydělal jsem dost a pocházím z bohaté obchodnické rodiny. Když mi Ross něco dá, dobře, když ne, jsem moc rád, že mi dal šanci. To je pro mne víc, než peníze,“ jásal Barrichello.

Do F1 vstoupil ve stáji Jordan v roce 1993 na GP Jihoafrické republiky a o rok později stál při GP Pacifiku v Aidě poprvé na stupních vítězů, začal od toho nejnižšího. V roce 1995 přijal nabídku Jackie Stewarta a v roce 1997 s jeho vozem dojel druhý v Monte Carlu.

Na stupně vítězů vystoupil dvaašedesátkrát

Na začátku nového tisíciletí přestoupil do stáje Ferrari, s jejímž monopostem vyhrál dohromady devět závodů. Na stupně vítězů pak vystoupil celkem dvaašedesátkrát. V letech 2002 a 2004 skončil druhý celkově v MS za Michaelem Schumacherem.

„Měl jsem to štěstí, že jsem byl v týmu s nejlepším jezdcem planety. A zároveň i smůlu,“ narazil na skutečnost, že šampióna nesměl porazit, pokud s tím vedení stáje nesouhlasilo. „Netvrdím, že bych byl mistrem světa. Michael byl jedinečný, opravdu nejlepší. Co mě opravdu mrzí, že jsem nikdy nevyhrál doma v Sao Paulu,“ přiznal otec dvou synů. V roce 2005 odešel do stáje Honda, kde neměl vůz, s nímž by nemohl nejlepším konkurovat.

Po skončení minulé sezóny a odchodu Hondy z F1 mu nikdo nové angažmá nenabídl. „Po GP Brazílie jsem se stáhl. Četl jsem, že jsem odepsaný. Všichni upřednostňovali mladého Bruna Sennu i v době, kdy se začalo hovořit nadějně o vzkříšení stáje Honda. Pořád jsem doufal, že existuje šance pro návrat. Pracoval jsem na sobě a čekal. A pak se ozval Ross Brawn. Byl jsem připravený a hlavně šťastný,“ vyprávěl Barrichello.

On ani tým si nedělá velké iluze. „Neměli jsme moc času na důkladné testy. Nové šasí ladíme s velmi dobrým motorem Mercedes. Možná náš začátek sezóny nebude oslnivý, ale věřím, že na jejím konci pár bodů napočítáme. Máme kvalitní tým a velmi dobré auto. Cítím se skvěle a chci maximálně pomoci,“ sliboval. O titulu mistra světa už nepřemýšlí, ale hranici snů - 300 startů v F1 - pokud tým i on vydrží, by mohl překonat v příští sezóně. „Tak daleko nemyslím. Teď chci udělat vše pro Brawnův tým a dokázat, že zdaleka nepatřím do starého železa,“ zdůraznil emotivně Ruben Barrichello.

Reklama

Související témata: