Hlavní obsah

V úvodním tréninku na GP Austrálie byl nejrychlejší Rosberg

MELBOURNE

Německý pilot formule jedna Nico Rosberg ovládl oba úvodní měřené tréninky na první závod mistrovství světa Velkou cenu Austrálie. Na okruhu v Melbourne se dařilo i druhému williamsu, s kterým Japonec Kazuki Nakadžima v první části zaostal za svým kolegou jen o 49 tisícin sekundy a skončil druhý.

Článek

Prognózy velmi dobře připraveného vozu prokázala nová stáj Brawn GP. Ve druhé fázi tréninku skončil hned za Rosbergem Brazilec Rubens Barrichello, jeho týmový kolega Brit Jenson Button zajel pátý nejrychlejší čas. V první šestce skončily také obě toyoty a nepřímo nahrály dalším týmům, které ve čtvrtek protestovaly proti jejich použití aerodynamických prvků.

Právě nejúspěšnější týmy dnešního tréninku Williams, Brawn GP a Toyota údajně používají neregulérní zadní difuzor. Případ bude řešit odvolací soud Mezinárodní automobilové federace FIA, který zasedne až po závodě v Malajsii.

Rosberg: První závody si budeme užívat

"Vedli jsme si lépe, než jsme čekali," pochvaloval si Rosberg. Loni začal syn bývalého mistra světa Fina Kekeho Rosberga v Melbourne třetím místem, ale pak už se mu tolik nedařilo. "Moje ambice jsou vyšší než dřív, snad budeme schopni pravidelně bodovat. Vypadá to, že prvních pár závodů bychom si to mohli užívat," uvedl třiadvacetiletý rodák z Wiesbadenu.

Obhájce titulu a loňský vítěz z Melbourne Brit Lewis Hamilton skončil v tréninku se svým mclarenem daleko v poli poražených, když obsadil 16. a 18. místo. Pomalejší byli jen Brazilec Nelson Piquet a švýcarský nováček Sébastien Buemi. Hamilton svým výkonem potvrdil předchozí slova o tom, že jeho stáj bude mít na úvod sezony velké problémy dostat se na přední příčky.

"Samozřejmě nejsme tak rychlí, jak bychom chtěli, ale makáme na tom. Nevíme, o co se na dráze snažili ostatní, my jsme s naší dnešní prací spokojeni," řekl mistr světa. "Auto není celkově špatné, jen mu chybí přilnavost. Ne jenom v určitých pasážích, ale všude. Nemůžeme projíždět v zatáčkách tak rychle," dodal Hamilton.

Volné tréninky na Grand Prix Austrálie, první závod MS vozů formule 1 v Melbourne:
První trénink: 1. Rosberg (Něm./Williams) 1:26,687, 2. Nakadžima (Jap./Williams) 1:26,736, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:26,750, 4. Barrichello (Braz./Brawn GP) 1:27,226, 5. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:27,453, 6. Button (Brit./Brawn GP) 1:27,467.
Druhý trénink: 1. Rosberg 1:26,053, 2. Barrichello 1:26,157, 3. Trulli (It./Toyota) 1:26,350, 4. Webber (Austr./Red Bull) 1:26,370, 5. Button 1:26,374, 6. Glock (Něm./Toyota) 1:26,443.

Reklama

Související témata: