Hlavní obsah

Massa: Brawn může vyhrát šampionát v polovině roku

MELBOURNE/PRAHA

Předpovědi se potvrdily. Nově vzniklý tým Brawn GP zcela opanoval sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie, úvodní podnik celého mistrovství světa. A Ferrari v čele s Felipe Massou si zvyká na novou roli. A na nové soupeře. „Už nesoupeříme jen s McLarenem, soupeříme se všemi,“ prohlásil brazilský jezdec, jemuž v loňském roce jen o vlásek unikl zisk mistrovského titulu.

Článek

Massa v rozhovoru pro Autosport přiznal, že chtěl do první Velké ceny nového ročníku odstartovat nejhůře z pátého místa. „Ráno jsem zamýšlel dostat se mezi pět nejlepších jezdců. Myslel jsem si, že je to možné. Sice obtížné, ale možné. Ale nešlo to,“ prohlásil první jezdec stáje Ferrari, jenž v Melbourne odstartuje z šesté pozice.

Kvalifikaci ovládly vozy Brawn GP a prvním i druhým místem rozpoutaly další debaty o sporných difuzorech na jejich vozech. Tyto aerodynamické prvky, které jsou podle stájí Ferrari, Red Bull a Renault zakázané, zrychlují dosažené časy. Společně s Brawnem i stáje Toyota a Williams budou čelit soudu FIA. Pokud soud nařčení uzná za opodstatněné, mohou přijít o všechny své body.

Už nebojujeme jen s McLarenem, ví Massa

Ať však soud dopadne jakkoliv, Massa je přesvědčen, že Brawn může v celém seriálu dominovat. „Pokud budou pokračovat, vyhrají šampionát v polovině roku,“ přitakává Brazilec. „Vždy očekáváme, že se dokážeme zlepšovat. Ale ne o tolik,“ naznačil o kolik vpředu je ve vývoji svých vozů Brawn.

„Když se podíváte na rozdíl v časech mezi mnou a třetím (3. Vettel ze stáje Red Bull - 1:26,830 a 6. Massa ze stáje Ferrari 1:27,033 - pozn.red.), zjistíte, že je poměrně malý. Ale první jezdci mají náskok podstatně větší,“ (1. Button ze stáje Brawn 1:26,202 a 2. Barrichello ze stáje Brawn 1:26,505 - pozn.red.) dodal Massa, který však před závodem samotným nic nevzdává. „Ale já si věřím. Věřím svému týmu. Věřím, že můžeme uspět, když budeme pracovat tvrdě,“ je optimistou.

Oproti loňsku se však zcela mění strategie jeho týmu. Zatímco v minulých letech mezi sebou bojovaly pouze dvě dominantní stáje Ferrari a McLaren, letos vše nasvědčuje tomu, že by mohl být celý šampionát vyrovnanější. „Už nesoupeříme jen s McLarenem, soupeříme se všemi. Každý tým, který má konkurenceschopný vůz, může bojovat o vítězství v šampionátu,“ tuší Massa.

Jubilejní šedesátý ročník formule 1 startuje Velkou cenou Austrálie v neděli od 7:30 SEČ.

Reklama

Související témata: