Hlavní obsah

Ecclestone zase šokoval - chce ve formuli 1 černošku židovského vyznání

PRAHA

Černá židovská závodnice ve formuli 1? Proč ne! Podle Bernie Ecclestona ve formuli 1 chybí osobnost typu Davida Beckhama nebo Lionela Messiho. A nejsledovanější motoristický sport podle něj potřebuje někoho, kdo by upoutal širokou veřejnost. „Bylo by skvělé mít v kokpitu černošskou židovku,“ řekl šéf F1 španělskému deníku Marca.

Foto: archiv

Bernie Ecclestone

Článek

"Je mi jedno, kdo závodí. Nestarám se o to. Ale formule 1 nyní potřebuje závodnici, která je černá a vyznává židovské náboženství, " šokoval osmasedmdesátiletý šéf F1 Bernie Ecclestone. Podle něj v nesledovanějším motoristickém sportu chybí výrazná osobnost typu Beckhama nebo Messiho, která by přilákala veřejnost nejen sportováním, ale i reklamou a módou. A černošská židovka, kterou by chtěl Ecclestone usadit do kokpitu, by určitě přilákala i etnicky širší spektrum publika.

Zatím sedm žen usedlo za volant monopostu formule 1, ale jen dvě z nich se zúčastnily seriálu mistrovství světa. Už na konci padesátých let se v šampionátu představila Italka Maria Teresa De Filippis. Nastoupila ve třech závodech Grand Prix a jejím nejlepším umístěním bylo desáté místo při GP Belgie v roce 1958.

To její krajanka Lella Lombardi byla o něco úspěšnější. V roce 1975 při GP Španělska dojela šestá a jako první a zatím poslední žena v F1 bodovala. Na začátku letošního roku se hodně spekulovalo o možném příchodu Američanky Danici Patrick, která je první ženskou vítězkou závodu série IndyCar. Nakonec však ani ona prozatím do vozu formule 1 neusedne.

Reklama