Hlavní obsah

Připadám si ve formuli jako odsouzenec, přiznal rozčarovaný Hamilton

PRAHA

Ani letos nebudou na helmách pilotů stáje McLaren chybět při Velké ceně Monaka třpytivé diamanty. Na horní části žluté přilby Lewise Hamiltona od včerejška září velká jednička na oslavu nejmladšího mistra světa v historii formule 1, ani lesk drahých kamenů ale neskryl fakt, že dny, kdy si britský pilot užíval každý okamžik na výsluní, jsou momentálně pryč.

Článek

O rozvoj Hamiltonova talentu se od raného dětství staral dnes již bývalý šéf McLarenu Ron Dennis a před dvěma lety se ve formuli 1 odehrála revoluce. Do elitního seriálu naskočil první pilot tmavé pleti v historii, který navíc od úvodních kilometrů dával najevo, že je připraven bojovat o titul. V premiérové sezóně Hamiltonovi nakonec celkový triumf unikl o pouhý bod. I loni nakonec rozhodoval jediný bodík, tentokrát už ale britský pilot mohl slavit...

Hamilton ale záhy po zářném startu začal na vlastní kůži pociťovat, jak křehká je hranice mezi úspěchem a pádem, mezi slávou a zatracením. Stačilo, aby přesunul adresu trvalého bydliště do Švýcarska a hned si vysloužil nálepku zlatokopa, který utíká z Británie před vyšší daní. Pak přišla špionážní aféra a stomiliónová pokuta pro McLaren. A letos lhaní po předjížděcím  manévru za safety carem při Velké ceně Austrálie.

Všechny zmíněné okolnosti vedly k tomu, že u Hamiltona dochází ke krutému vystřízlivění. Tohle není ten blyštivý svět, o němž snil, když v jedenácti letech porážel soupeře v závodech rádiem řízených modelů. A navíc se McLarenu v letošní sezóně vůbec nedaří... „Užíval jsem si formuli 1, to už ale neplatí stoprocentně. Jsem z toho všeho vyřízený. Připadám si jako odsouzenec, kterého poslali za mříže neprávem,“ přiznal Hamilton britskému listu The Times.

Zákulisní boje, všeovládající dění v kuloárech, to jsou faktory, které kazí představu Hamiltonova ideálního světa. „Nedokázal jsem si představit, že bude ve formuli 1 tolik politiky. To byl pro mě hotový šok. Já chci závodit, nechci se zabývat politikou. Bohužel tak ale současná formule 1 funguje. A bohužel to ovlivňuje váš život, to, jaký jste,“ pokrčil rameny vítěz devíti Velkých cen. „Závody nižší kategorie jsou o tolik příjemnější! Tam jde jen o závodění,“ dodal Hamilton.

Reklama

Související témata: