Hlavní obsah

Lídr šampionátu Button vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Monaka

MONTE CARLO

Lídr průběžného pořadí mistrovství světa formule jedna Jenson Button z týmu Brawn GP v sobotu vyhrál kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Monaka. Vítěz čtyř z pěti dosavadních Grand Prix sezony předstihl na slavném městském okruhu v posledním kole Fina Kimiho Räikkönena na ferrari.

Článek

Devětadvacetiletý Brit získal svou letošní čtvrtou pole position a zřejmě i nejdůležitější, protože v Monte Carlu je předjíždění těžší než na umělých okruzích. "Někteří lidé říkají, že Monako je jen takový konvoj, ale nemyslím si, že je to tak. Není to tak jednoduché, že vyhrajete kvalifikaci a tím i závod," bránil se předčasným oslavám Button.

Vedoucí muž průběžného pořadí MS zajel své nejrychlejší kolo už po vypršení času a Raikkönena porazil o 25 tisícin sekundy. I tak se ale mistr světa z roku 2007 postaral o letošní premiérový start vozu Ferrari z první řady. "Zajímá mě jen vítězství. Nemám co ztratit, protože tým potřebuje body. Ještě jsme se fakticky nedostali do šampionátu," uvedl Räikkönen.

Třetí kvalifikační čas zajel v den svých 37. narozenin Buttonův týmový kolega Rubens Barrichello z Brazílie, jehož ve druhé řadě doplní německý mladík Sebastian Vettel z Red Bullu.

Vzestup Ferrari po katastrofálním vstupu do sezony potvrdil brazilský vicemistr světa Felippe Massa pátým místem.

Šanci na obhajobu loňského vítězství z Monaka prakticky ztratil světový šampion Brit Lewis Hamilton, jenž v první kvalifikační fázi narazil se svým monopostem McLaren do bariéry z pneumatik a odstartuje až ze 16. pozice.

"Nevím, na co jsem myslel, udělal jsem chybu. Je to škoda, protože víkend se vyvíjel dobře," litoval nehody před zatáčkou Mirabeau čtyřiadvacetiletý Hamilton. "Na vítězství už teď rozhodně nepojedeme. Chci se omluvit svému týmu, protože jsem marnil jejich čas," kál se Brit.

Kvalifikace na GP Monaka, šestý závod MS vozů formule 1:
1. Button (Brit./Brawn) 1:14,902, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:14,927, 3. Barrichello (Braz./Brawn) 1:15,077, 4. Vettel (Něm./Red Bull) 1:15,271, 5. Massa (Braz./Ferrari) 1:15,437, 6. Rosberg (Něm./Williams) 1:15,455, 7. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:15,516, 8. Webber (Austr./Red Bull) 1:15,563, 9. Alonso (Šp./Renault) 1:16,009, 10. Nakadžima (Jap./Williams) 1:17,344.

Reklama

Související témata: