Hlavní obsah

Mosley nabízí týmům formule jedna kompromis

MONTE CARLO

Mezinárodní automobilová federace (FIA) možná nebude trvat na dobrovolném omezení rozpočtu ve výši 40 miliónů liber pro příští sezónu. Prezident FIA Max Mosley v neděli navrhl, aby kontroverzní pravidlo vstoupilo v celém rozsahu do seriálu až pro sezónu 2011, přičemž příští rok by mohl být ještě strop mírnější.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley

Článek

"Za rok by to mohlo být vyšší číslo a v roce 2011 bychom mohli mít plné omezení. Tohle je možnost," řekl v neděli Mosley po setkání s představiteli týmů F1 během Velké ceny Monaka.

FIA navrhla omezení rozpočtu, aby přitáhla do formule nové týmy a zároveň dotlačila současné stáje k úsporným opatřením. Týmy, které by zvolily rozpočtový strop, by pak měly větší svobodu v technologické oblasti.

To se však nelíbí některým současným týmům v čele s Ferrari, podle nichž by tak vznikl dvouúrovňový šampionát. "Rebelové" z Ferrari se dokonce snažili dosáhnout zrušení pravidla u soudu, ten jim však nevyhověl.

Ferrari zůstane, tuší Mosley

Ferrari proto hrozí tím, že pokud FIA od svého návrhu neustoupí, nepřihlásí se slavná stáj z Maranella do příštího ročníku mistrovství světa. Stejný postoj deklarovaly i Renault, Toyota a oba týmy Red Bullu.

"Jsem přesvědčený o tom, že tu Ferrari zůstane," řekl v neděli Mosley. Podle něj však jeden nebo dva ze současných účastníků MS letos skončí, ovšem čistě z ekonomických důvodů a bez ohledu na spor ohledně rozpočtových stropů.

"Pro velké automobilky je hodně náročné pokračovat ve formuli jedna, když musejí šetřit stylem, že vyřazují z provozu každý druhý výtah, vypínají elektřinu, nenechají umývat okna a nenabízejí kafe na schůzích. Firmy v takové situaci těžko budou pumpovat obrovské částky peněz do F1," uvedl Mosley.

Podle agentury Reuters mluvil zřejmě o Renaultu, který na konci sezony ztratí svého hlavního sponzora ING, a japonské Toyotě.

Reklama

Související témata: