Hlavní obsah

Stáj F1 Renault uspěla s odvoláním, ve Valencii může startovat

PAŘÍŽ

Stáj formule 1 Renault uspěla s odvoláním proti zákazu startu v nedělní Velké ceně Evropy ve Valencii. Odvolací soud Mezinárodní automobilové federace (FIA) v pondělí změnil původní trest v napomenutí a pokutu 50 000 dolarů (asi 900 tisíc korun). Renault měl ve Španělsku chybět kvůli ohrožení bezpečnosti při předchozím závodě v Maďarsku.

Článek

"Od začátku jsem neztrácel naději. Věděl jsem, že trest je nespravedlivý. Přiznali jsme se k našim chybám, ale trest prostě neodpovídal provinění," řekl agentuře Reuters po slyšení manažer Renaultu Steve Nielsen.

Podle závodních komisařů tým na Hungaroringu věděl, že jedno kolo na monopostu Fernanda Alonsa je špatně upevněné, a přesto nechal španělského pilota odjet z boxu. Navíc Alonsa o problému ani neinformoval. Pneumatika se poté na trati vyvlékla a odskákala mimo vozovku. Dvojnásobný mistr světa musel kvůli poškozenému vozu odstoupit.

Renault před komisí připustil, že porušil pravidla, současně však uvedl, že nešlo o úmysl a že za vším byla špatná komunikace v depu. "O uvolněném kolu věděli jen dva mechanici. Byla to prostě souhra nešťastných událostí, ale nešlo o úmyslné jednání," uvedl právník stáje Ali Malek.

Původní trest byl vynesen ve stínu události z kvalifikace v Maďarsku, kdy uvolněná součástka z vozu Rubense Barrichella ze stáje Brawn GP vážně zranila pilota Ferrari Felipeho Massu. Brazilský jezdec se musel podrobit operaci proražené lebky.

Nedávno navíc došlo ve formuli 2 k tragické nehodě, při níž zemřel osmnáctiletý Henry Surtees. Toho na okruhu Brands Hatch zasáhlo do hlavy kolo uvolněné po nehodě jednoho z jezdců. Syn britské hvězdy motoristického sportu Johna Surteese upadl do bezvědomí, havaroval a po převozu do nemocnice těžkým zraněním hlavy podlehl.

Reklama

Související témata: