Hlavní obsah

Formule 1 si pod sebou dál podřezává větev

PRAHA

Formule 1 je tradičně označována za královskou disciplínu motorsportu, ale ruku na srdce: je tomu opravdu tak? Na trati nuda, v paddocku jeden skandál za druhým. Je formule 1 v takovém stavu udržitelná? Asi těžko.

Článek

Čerstvě dostává elitní seriál na frak kvůli skandálu týmu Renault, který loni v Singapuru nařídil Nelsonu Piquetovi záměrně havarovat, aby tak pomohl Fernandu Alonsovi k vítězství. Až do středy tým vinu popíral, včera se ale hnuly ledy: šéf stáje Flavio Briatore a hlavní inženýr Pat Symonds rezignovali a Renault vydal prohlášení, v němž spekulace potvrdil.

Co to pro formuli 1 znamená? Může v takovém stavu přežít? „V samotných základech formule 1 je cosi shnilého a zcela špatného. Co pamatuji, tak ještě nikdy nebyla v takovém stavu sebedestrukce,“ potvrzuje obavy o budoucnost slavný skotský závodník Jackie Stewart. „Aby přežila, musí se od základu změnit. Ve struktuře řízení a managementu, z hlediska sportovního i komerčního. Pokud se tak nestane, odejdou v blízké době hlavní partneři a bude trvat léta, než se podaří situaci stabilizovat,“ doplnil trojnásobný mistr světa z let 1969, 1971 a 1973.

Už to není sport, ale obchod

Aféru Renaultu bude 21. září šetřit Světová rada motorsportu, těžko však odhadnout, s jakým výsledkem. „Závěr nelze předjímat. Pan Mosley (prezident Mezinárodní automobilové federace - pozn. red.) to má jistě vymyšlené a dobře spočítané,“ řekl Sport.cz český zástupce v nejvyšším orgánu motoristického sportu Radovan Novák, jenž nepřímo potvrzuje, že s formulí 1 skutečně není všechno v pořádku. „Pan Ecclestone je ohromný obchodník, to se musí nechat. Ale udělal z formule 1 to, co z ní udělal. Už to není sport, ale hlavně obchod,“ dodal Novák.

Skandál Briatoreho a jeho kumpánů každopádně nesmí zůstat bez adekvátní odezvy a FIA by měla sáhnout k co nejtvrdšímu potrestání. Stáj McLaren před dvěma lety vyfasovala za špionážní aféru pokutu 100 miliónů dolarů a přišla o všechny body v Poháru konstruktérů. Na stole však leželo i vyloučení ze šampionátu. Odváží se rada vykročit za očistou formule 1 v kauze Renaultu?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.