Hlavní obsah

Renault dostal za Singapur jen dvouletou podmínku

PAŘÍŽ

To co Bernie Ecclestone již o víkendu naznačil, se stalo v pondělí skutkem. Světová rada motorsportu potrestala stáj Renault za zinscenování havárie při loňské GP Singapuru jen podmínečným vyloučením z mistrovství světa do roku 2011. Flavio Briatore, který tým do minulého týdne vedl, dostal časově neomezený distanc na působení v motorsportu pod hlavičkou FIA.

Článek

Jednání v Paříži začalo již v 7:30, mezi prvními si cestu do sídla FIA razil prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley a hned poté s početným právním doprovodem prezident Renault F1 Bernard Rey, který tým zastupoval po odchodu Briatoreho a technického ředitele Symondse. Nechyběli Nelson Piquet jr., jenž celou aféru rozpoutal, a Fernando Alonso, který byl pozván k dovysvětlení okolností, byť tvrdošíjně odmítá, že by o plánu věděl. Proti očekávání nebyl u vchodu spatřen Briatore.

Zástupci Renaultu čelili 26členné radě 90 minut, celé slyšení trvalo do 13 hodin. Stáji hrozila vysoká pokuta (McLaren před 2 lety dostal za špionážní aféru pokutu 100 miliónů dolarů), suspendace (McLaren přišel o všechny body v Poháru konstruktérů) či vyloučení z formule 1. FIA však volila kompromis, s nímž seznámila veřejnost po 14. hodině.

"Rada se usnesla, že Renault vážným způsobem poškodil sportovní kodex. Navíc ohrozil životy diváků, pořadatelů, ostatních závodníků a samozřejmě Nelsona Piqueta. Rada došla k závěru, že taková provinění by zasluhovala absolutní diskvalifikaci z formule 1. Vzhledem ke vstřícnému jednání stáje Renault se ale rozhodla udělit týmu podmínečné vyloučení do konce roku 2011. Pokud se bude přestupek opakovat, bude Renault vyloučen," stojí ve zdůvodňující zprávě.

Došlo tak na slova šéfa F1 Bernieho Ecclestona, který již včera naznačil shovívavý verdikt. "Musíme se na věc dívat z obou stran. To, co udělali, je neomluvitelné. Současně ale udělali vše pro to, aby se očistili, a rychle se zbavili viníků," prohlásil protřelý promotér pro britský tisk. Renault se spasil vstřícným přístupem, mimo to ale zaplatí výlohy na vyšetřování a bude muset podporovat bezpečnostní projekty FIA.

Alonso bude hledat nového manažera

Přísný trest naopak Světová rada vynesla nad Briatorem. „FIA neudělí souhlas ke konání žádného podniku, na němž se bude podílet Flavio Briatore, stejně jako neudělí licenci jezdci z týmu, v němž bude Briatore angažován. Současně je doporučeno všem pořadatelům, aby znemožnili Briatoremu přístup na podniky pod hlavičkou FIA. Navíc nebude obnovena superlicence žádnému jezdci, který je s Briatorem spojen. FIA vynesla takový trest také pro to, že Briatore opakovaně odmítl své zapojení do aféry,“ uvedla v prohlášení.

Verdiktem nad italským činovníkem tak bude postižen i Alonso, který pod Briatoreho křídly působí a nyní si bude muset hledat nové manažerské vedení.

Symondsův trest je obdobný, avšak s pětiletým omezením. "Pat Symonds se ke konspiraci přiznal a při jednání vyjádřil nad svým činem lítost," napsali radní. Piquet měl za spolupráci s FIA slíbenou imunitu a nijak nebyl potrestán ani Alonso. "Podle zjištění nebyl Fernando Alonso v celé věci nijak angažován," stojí v prohlášení.

Vinu přiznali až minulý týden 

Piquet havaroval loni v Singapuru již ve 13. kole chvíli poté, co Alonso dotankoval a vyměnil pneumatiky. Po karambolu vyjel na trať zpomalovací vůz, startovní pole se sjelo a Španěl tak bez problémů dohnal ztrátu na nejrychlejší. Vzápětí se dostal pohodlně do čela, protože ostatní jezdci museli k mechanikům pro palivo a gumy, a vítězství již nepustil. Renault tak slavil po téměř dvou letech triumf v závodu F1. Jen hrstka zasvěcených ale věděla...

Na skandální moment upozornil Piquet brazilská média až letos v srpnu poté, co dostal u Renaultu výpověď kvůli neuspokojivým výsledkům. Tým se snažil událost bagatelizovat, FIA se ale začala o případ ihned zajímat. „Ukázali mi na mapě přesně místo, kde se mám vybourat,“ napsal později syn trojnásobného mistra světa v čestném prohlášení pro vedení automobilové federace.

Renault se nařčení bránil, hrozil brazilskému jezdci a jeho otci soudním sporem, nakonec ale tiše přiznal vinu. To když minulý týden rezignovali Briatore a Symonds a stáj vydala prohlášení, v němž oznámila, že nebude proti verdiktu FIA nijak bojovat. To podle názoru odborníků uchránilo tým od vyloučení ze šampionátu.

Pro prestižní disciplínu bylo každopádně odhalení aféry další ránou v boji o budoucnost. Formule 1 se potýká s poklesem diváckého zájmu a vedení seriálu dělá v posledních letech vše pro to, aby závody získaly na atraktivitě. Ani revoluční změny před letošní sezónou ale příliš nepomohly a F1 dál neláká ani do ochozů - i vinou předraženého vstupného - ani k obrazovkám.

Reklama

Související témata: