Hlavní obsah

Šéfovi Renaultu zlomil vaz tajemný svědek X

LONDÝN

Dění ve formuli 1 je o řád dramatičtější v zákulisí než na samotných tratích. Také další vývoj kauzy inscenované nehody Renaultu má parametry dobrého bijáku. Na scéně se totiž objevil tajemný muž přímo z nitra stáje Renault, přezdívaný jako „svědek X“, jenž přinesl důkazy, které nakonec zlomily vaz šéfovi týmu Flavio Briatoremu.

Článek

Bez příspěvku „svědka X“, jak záhadného muže označuje sama světová motoristická federace FIA, by osmapadesátiletý Briatore nejspíš nebyl vůbec potrestán. Takto ovšem nevyvázl a vyfasoval za zinscenování Piquetovy nehody při singapurském závodě doživotní zákaz působení v motorsportu, nesmí pracovat ani jako agent závodníků.

Briatore se nechce jen tak vzdát, hodlá se prý soudit, aby očistil své jméno. Ovšem existence svědka X z řad jeho bývalého týmu mu nejspíše definitivně zavře nejen ústa, ale samozřejmě i cestu zpět do motorsportu.

Pravou identitu muže, který má zaručenu naprostou anonymitu, zná pouze hrstka zainteresovaných včetně prezidenta FIA Maxe Mosleyho. „Samotný svědek X se na konspiraci nepodílel, ale věděl o tom, že proběhla. Nesouhlasil s ní a netušil, že k ní dojde až do okamžiku, kdy se vše stalo. Potvrdil také, že pan Briatore o plánu úmyslné havárie věděl ještě předtím, než se opravdu odehrála,“ uvedla FIA.

Symonds si sype popel na hlavu: Vše jsem zničil

Právě svědectví záhadného chlapíka tvořilo kostru rozsudku pro Briatoreho. Když poté FIA přihodila na hromádku ještě přiznání Piqueta mladšího a odpovědi hlavního inženýra Renaultu Pata Symondse, bylo vymalováno. Samotnému týmu pomohl k mírnému trestu ve formě dvouleté podmínky fakt, že tři hlavní „padouši“ udrželi celou kauzu před zbytkem stáje v tajnosti.

Trestu neunikl vedle Briatoreho ani Symonds, který dostal pětiletý distanc. Piquet junior má imunitu za to, že mluvil. Oba doplatili právě na Briatoreho, který vládl týmu pevnou rukou. Byl Piquetovým manažerem a držel ho pod krkem výhrůžkou, že mu neprodlouží v týmu smlouvu, i přesto ho nakonec z Renaultu vykopl.

Symonds zase úmyslnou havárii nejdříve odmítl, pak se však z oddanosti k týmu na její realizaci podílel. „Touto jedinou akcí jsem zničil vysokou reputaci, na níž jsem pracoval během 33 let v motorsportu,“ lituje nyní Symonds.

Další bouře, tentokrát fotbalová

Briatore má po legraci nejen v motorsportu, bouří se proti němu i fotbalový svět. Je vlastníkem fotbalového klubu Queens Park Rangers, jehož fanoušci uvedli pro britský list The Times, že Briatore v něm nemůže dále pokračovat. Stejně tak podle nich nemá morální právo angažovat se v žádném jiném sportu.

Reklama