Hlavní obsah

Kubica je perplex z toho, že Piquet dostal imunitu

PRAHA

Benevolentní postoj Mezinárodní automobilové federace FIA, která za zprostředkování klíčových informací v singapurské aféře přidělila imunitu Nelsonu Piquetovi, nechápe pilot stáje BMW Robert Kubica. Polský závodník navíc nerozumí tomu, jak mohl mladý Brazilec na plán bývalých šéfů stáje Renault Flavia Briatoreho a Pata Symondse vůbec přistoupit.

Článek

Výše zmíněná dvojice ukula loni v Singapuru plán, jak pomoci Fernandu Alonsovi k triumfu. A Piquet ho pomohl do puntíku splnit. Ve 13. kole se schválně vyboural, na trať vyjel safety car a zatímco Alonso měl již dotankováno a obuté nové gumy, ostatní piloti museli po restartu závodu do boxů a Španěl si vybudoval pohodlný náskok.

Zoufalý čin měl Piquetovi zajistit smlouvu pro letošní sezónu, slabé výkony ale stejně vedly k tomu, že dostal v létě padáka. Jenže zhrzený Brazilec si nenechal dění v Singapuru pro sebe, FIA začala případ vyšetřovat a vše skončilo u Světové rady motorsportu. Ta udělila Renaultu dvouletou podmínku, Briatoremu doživotní zákaz působení v motorsportu a Symondsovi pětiletý distanc.

Piquet trestán nebyl, za spolupráci měl zaručenou imunitu. To ale Kubica nechápe. „Když přijdete na polici a udáte se, že jste někoho zabili, a přitom oznámíte, že znáte někoho, kdo zabil tři další lidi, tak stejně půjdete do vězení. Možná nedostanete plnou sazbu, ale budete v problémech až po uši,“ řekl novinářům před Velkou cenou Singapuru.

Na takový plán by nikdy nepřistoupil 

Aktuálně hodně frekventovanou otázku, zda se může Piquet ještě někdy do formule 1 vrátit, Kubica neřeší. „„Nejsem jeho otec ani šéf, ať se klidně do kokpitu vrátí,“ má jasno. Nicméně nerozumí, jak se mohl syn trojnásobného mistra světa k takovému činu snížit.

„Musel být asi hodně zoufalý, že udělal, co udělal. Kdyby mě někdo zkusil zatáhnout do takového podniku, tak vyskočím na startovním roštu z auta a řeknu, že nepojedu. Byl jsem konsternovaný. Nelson je zkušený pilot, nechápu, že přistoupil na takovou dohodu,“ kroutil hlavou vítěz loňské Velké ceny Kanady.

Ruch kolem Renaultu jej každopádně eminentně zajímal, protože při avizovaném odchodu Kubicova týmu BMW ze seriálu, je budoucnost polského jezdce spojována právě se stájí francouzské automobilky. „Samozřejmě jsem výsledek šetření očekával s větším napětím než jindy. Renault je jedním z mých potenciálních zaměstnavatelů a i proto jsem rád, že v seriálu zůstal. Ztráta dvou klíčových lidí samozřejmě trochu mění situaci. Ale Renault je jen jednou z možností. Jsou i další týmy, kde by bylo možné jezdit, takže uvidíme,“ dodal polský jezdec.

Reklama

Související témata: