Hlavní obsah

Nepros... titul jako Hamilton, dušuje se Button

PRAHA

Vzpomínky na dva roky staré finále mistrovství světa vozů formule 1 ožívají při pohledu na tabulku šampionátu. Do konce sezóny zbývají dva závody a lídr pořadí Jenson Button z týmu Brawn GP vede o čtrnáct bodů před svým stájovým kolegou Rubensem Barrichellem a třetí Sebastian Vettel z Red Bullu je o další dva body pozadu. Pamatujete, jak Lewis Hamilton promarnil v závěru sezóny 2007 sedmnáctibodový náskok?

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Jenson Button se chystá vyrazit na trať v japonské Suzuce.

Článek

Před dvěma lety se o titul rvali Hamilton se svým tehdejším týmovým parťákem Fernandem Alonsem a průběžně třetí Kimi Räikkönen měl jejich duelu jen uctivě přihlížet. Jenže Ledový muž poslední dva závody vyhrál a jeho soupeři se souhrou dalších okolností seřadili s jednobodovým náskokem pod ním. Může se historie opakovat?

Vettel nezastírá, že nepovažuje šampionát za ukončený, i když má Button k titulu opravdu hodně blízko. „Kimi měl před dvěma lety také poměrně velkou ztrátu. Lewise všichni plácali po zádech a říkali mu: Žádný problém, máš nejlepší auto, stačí urvat pár bodíků. Jak ale všichni pamatujeme, ono to často nejde tak snadno, jak se zdá. V motorsportu je možné všechno,“ vyprávěl mladý Němec novinářům v Japonsku, kde vyhrál, co mohl.

Button mohl rozhodnout již v neděli v Suzuce, nakonec bral ale pouhý bod a s blížícím se závěrem sezóny je ještě pod větším tlakem. Selhání si ale - alespoň navenek - nepřipouští. „Necítím se být pod tlakem. Nehledě na to, že čím je konec sezóny blíž, tím je silnější tlak i na mé pronásledovatele. Jako Lewis Hamilton titul nepros... McLaren měl před dvěma lety superrychlé auto, ale pral se spolehlivostí. Kdo chce titul, nesmí dělat chyby,“ odmítá fatální selhání ve finále sezóny.

Zatímco v posledních třech sezónách se o titulu bojovalo až do posledního závodu roku a v posledních dvou letech rozhodl o titulu jediný bod, může být letos jasno už za dva týdny v Brazílii. A Button sází na to, že druhý mečbol již nepromarní. „Pořád vedu o dost bodů a zbývají již jen dva závody. V posledních dvou podnicích jsem neztratil žádní body vůči Rubensovi, což je dobré. Sebastian sice ze ztráty hodně ubral, ale jeho dominanci v Japonsku jsme očekávali. nyní se stěhujeme na okruhy, které by měly vyhovovat našim vozům,“ ubezpečuje okolí.

Buttonovi stačí být v Brazílii na bedně

Button má nejlépe rozdané karty, stále má celou situaci pod kontrolou. Klíčový pro něj bude předposlední závod v Brazílii. Pokud jej zvládne a dojede na "bedně", tedy do třetího místa, už se nemusí o titul strachovat. V takovém případě by totiž jeho nejbližší pronásledovatelé Barrichello a Vettel smazali případným vítězstvím pouze čtyři body, a to by jim rozhodně nestačilo. Barrichello by takto na Buttona ztrácel pouze deset bodů a vítězstvím v posledním závodě by mohl zároveň s vypadnutím Buttona bodově srovnat krok, jenže v počtu vítězství v sezóně vede britský pilot, což by mu zajistilo titul.

Pokud Button na "bedně" neskončí, otevírá se mnohem širší pole možností, mezi nimiž jsou samozřejmě i ty, že se na konci sezóny budou z titulu radovat jeho sokové...

Reklama

Související témata: