Hlavní obsah

Liuzzi měnil převodovku, Vettel se posune na startu

SAO PAULO

Až z posledního místa odstartuje v neděli večer do Velké ceny Brazílie formule 1 italský pilot Vitantonio Liuzzi, v jehož monopostu Force India museli mechanici po sobotní kvalifikaci vyměnit převodovku. Liuzzi za to byl podle pravidel odsunut z patnácté pozice, kterou si vyjel v dešti před svou havárií, o pět příček dozadu.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Italského pilota Vitantonia Liuzziho postihla během kvalifkace na GP Brazílie nehoda

Článek

Na jeho problémech lehce vydělal mimo jiné Němec Sebastian Vettel, který má ještě teoretickou šanci promluvit do boje o titul. Pilot Red Bullu byl v kvalifikaci šestnáctý a v osmé řadě se jen přesune na druhou stranu roštu.

Vettel ztrácí dva závody před koncem sezóny 16 bodů na lídra šampionátu Brita Jensona Buttona a dva body na dalšího jezdce stáje Brawn GP Rubense Barrichella, který na okruhu Interlagos odstartuje z pole position. Sedmatřicetiletý Brazilec se pokusí na sedmnáctý pokus vyhrát domácí Grand Prix a ještě zdramatizovat boj o titul.

Po svém druhém vítězství v kvalifikaci na brazilský závod však krotil euforii. "Zůstávám nohama na zemi, ještě jsme nic nevyhráli. Ale to co jsme dnes dokázali, je úžasné. Neřekl bych, že máme auto, které může vyhrát kvalifikaci, zvlášť v tom mokru," uvedl Barrichello, kterého dnes požene za úspěchem 70 000 diváků.

Výsledky soupeřů bude Barrichello zjišťovat až v cíli

Vítěz jedenácti Velkých cen má jasný cíl - vyhrát konečně před vlastním publikem. "Pojedu, jak jen to půjde. Až v cíli se budu zajímat o to, jak si vedli Jenson a Sebastian," prohlásil.

Buttonovi se nedařilo v sobotu najít správné nastavení vozu a byl vyřazen už ve druhé části kvalifikace. "Nepovedlo se mi s tím autem nic udělat. Chtěl jsem být víc vpředu, ale aspoň Vettel je za mnou," řekl britský jezdec, který v neděli potřebuje skončit na stupních vítězů, aby už rozhodl o titulu.

Závod odstartuje v 18 hodin.

Reklama

Související témata: