Hlavní obsah

Hamilton by přivítal Buttonův příchod do McLarenu

PRAHA

Vskutku mistrovský tým by se mohl vytvořit ve formulové stáji McLaren. Jenson Button stále nemá jisté prodloužení smlouvy s týmem Brawn GP, v jehož barvách si s předstihem zajistil letošní titul, a ve Velké Británii se již spekuluje o tom, že by na jeho finanční požadavky mohl kývnout právě McLaren, který hledá parťáka pro loňského šampióna Lewise Hamiltona.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Lewis Hamilton

Článek

Buttonovo jednání o prodloužení smlouvy s Brawnem brzdí požadavek nového šampióna na vyšší plat. Britský pilot totiž před letošní sezónou přistoupil na 80procentní snížení gáže, aby ulehčil stáji start v seriálu poté, co Brawn převzal tým od automobilky Honda. Jenže za 4 milióny dolarů ročně mistři světa nejezdí a Button nyní žádá adekvátní navýšení mzdy.

Finanční situace Brawnu ale není zcela růžová a Buttonův požadavek vrátit se minimálně na původní hranici 13 miliónů dolarů přidělává vrásky. Letošní hlavní sponzor, mediální gigant Virgin, údajně spolupráci neprodlouží a Brawn nyní upíná své naděje k automobilce Mercedes, která by do stáje mohla vlastnicky vstoupit. Německý výrobce, který již vlastní také 40 procent stáje McLaren, má údajně zájem o 75 procent akcií Brawnu, což by přineslo zdroje na Buttonův kontrakt.

Pozice Brawnu ale stále není jistá a britská média již naznačila, že by v příští sezóně mohla vzniknout supertým dvou posledních mistrů světa ve stáji McLaren, která se po skončení sezóny rozejde s Heikkim Kovalainenem. A ani Hamilton by se prý příchodu svého krajana nebránil. „Obyčejně mi je jedno, kdo bude mým parťákem. Důležité je, aby byl hybnou silou v týmu. Jensona bych ale jako kolegu přivítal. Je rozumný a angažovaný,“ prohlásil nejmladší mistr světa formule 1 v historii.

Po nepovedené sezóně, v jejímž závěru McLaren bojuje s týmem Ferrari jen o třetí příčku v šampionátu, Hamilton každopádně doufá, že příští rok bude jezdit opět na špici. „Nehodlám vstoupit do historie jako majitel jednoho titulu mistra světa,“ má jasno. Ať už s Buttonem po boku, nebo s jiným jezdcem, chce být první pilot tmavé pleti ve formuli 1 znovu v boji o trůn. „Doufám, že budeme s novým vozem schopni závodit na čele od samého začátku sezóny. A ne až od poloviny jako letos,“ dodal čtyřiadvacetiletý jezdec.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.