Hlavní obsah

Alonso pro sebe nechce žádné výhody, být jezdcem číslo dvě ale odmítá

PRAHA

Nadšený je Fernando Alonso z prvních dnů u Ferrari. V horském středisku Madonna di Campiglio se sešel se svým novým týmem i kolegy Felipe Massou a Giancarlem Fisichellou. "Jsem nadšený. Bavíme se tu, lyžujeme, ale také pracujeme. Je tu úžasná atmosféra, je to skvělý začátek roku a já jsem velmi šťastný," řekl v rozhovoru pro BBC Sport Alonso.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Fernando Alonso

Článek

Dvojnásobný mistr světa si na setkání s novináři nejen pochvaloval atmosféru u Ferrari, ale vyjádřil se také k tomu, jakou má o svém působení v italském týmu představu. "Mám ve zvyku pracovat na 110 procent a pokud tým nepracuje také na 110 procent, není něco v pořádku. Tlačím na všechny, aby odváděli dobrou práci," řekl Alonso.

"Nikdy jsem během své kariéry nepožadoval, abych byl jezdcem číslo jedna. Nikdy jsem pro sebe nechtěl výhody. Je jasné, co ale nechci. Nechci být stájovou dvojkou jako v roce 2007," zavzpomínal na své působení u McLarenu, kde stáj upřednostňovala Lewise Hamiltona a Alonso z týmu nakonec předčasně odešel.

A o tom, jak bude vycházet u Ferrari s Felipem Massou se hodně spekuluje. Alonso tvrdí, že žádný problém nenastane. "Felipe je skvělý týmový kolega. Je dobré, že už je u Ferrari několik let, protože mi díky svým zkušenostem může pomoci. Myslím, že budeme silná dvojka," věří osmadvacetiletý pilot, který se v rozhovoru vyjádřil i k návratu legendárního Michaela Schumachera.

Fernando Alonso strávil první dny u Ferrari v horském středisku Madonna di Campiglio.foto: ČTK/AP/Alberto Pellaschiar

"Podle mě bude rok 2010 ve formuli 1 velmi zajímavý. To, že se Michael vrátil, je pro náš sport skvělé. Michael určitě bude chtít získat osmý titul mistr světa. A já mám zase svou motivaci v tom, že jsem nyní v týmu Ferrari, kde Michael dříve závodil a vítězil. Chci ho porazit. "

Ferrari je jako rodina

A jak bude podle španělského závodníka probíhat letošní sezóna? Není jednoduché říci, kdo je favoritem. Myslím, že vpředu bude Red Bull, McLaren, Mercedes GP a Ferrari. Lepší představu ale budeme mít až po zimních testech. Já mám cíl jediný - vyhrát šampionát," prohlásil Alonso.

Dvojnásobný mistr světa je také rozhodnutý, že u Ferrari ukončí svou kariéru. "Jezdit za Ferrari byl můj dětský sen, který se mi teď splnil. Je to úžasný pocit být součástí tohoto týmu. Je tady rodinná atmosféra, kterou nikde jinde nezažijete. Jsem si stoprocentně jistý, že tohle je můj poslední tým," uzavřel Fernando Alonso.

Reklama