Hlavní obsah

VIDEO: Mysleli jsme, že je závod restartován, brání se Mercedes proti penalizaci

PRAHA

Měl, či neměl být Michael Schumacher penalizován za předjetí Fernanda Alonsa při Velké ceně Monaka? Názory se různí. Ross Brawn, šéf týmu Mercedes, je přesvědčený, že Schumacherovo předjetí bylo v pořádku. Ostatní mluví o jednoznačném porušení pravidel...

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Michael Schumacher

Článek

Ne příliš záživná nedělní Velká cena Monaka bude mít o to zajímavější dohru. A to poté, co byl dodatečně penalizován Michael Schumacher za předjetí Fernanda Alonsa v samém závěru závodu. Důvod? Pár kol před koncem závodu totiž došlo k nehodě, v níž Jarno Trulli naboural do vozu Karuna Čandhoka. A na trať musel vyjet safety car.

Ten po okruhu kroužil až do posledního kola, na jehož konci zamířil do boxů. Ihned poté předjel v poslední zatáčce Michael Schumacher Fernanda Alonsa a vystřídal ho na šestém místě. Jenže z bodů se dlouho neradoval, neboť za svůj manévr byl penalizován dvaceti sekundami a propadl se na dvanáctou příčku. A proč komisaři Schumachera potrestali?

Pravidlo číslo 40.13 totiž říká, že pokud se závod dojíždí za zpomalovacím vozem, na konci posledního kola odjíždí safety car do boxů a jezdci pokračují na cílovou rovinku sami. Avšak bez předjíždění.

Mysleli, že je závod restartován

Mercedes a Schumacher si však mysleli, že je závod restartován. "Nehoda, kvůli které safety car vyjel, už byla odklizená a FIA ohlásila, že zaváděcí vůz odjíždí. Vedení závodu oznámilo, že trať bude volná. To ještě umocnili traťoví komisaři, kteří mávali zelenými vlajkami. Dřív, když bylo potřeba dojet závod za zpomalovacím vozem, zůstaly vlajky žluté. Proto jsme našim jezdcům v posledním kole řekli, aby závodili," vysvětloval Ross Brawn, šéf týmu Mercedes.

"Žádné oznámení, že se závod dojíždí za safety carem nám nepřišlo, takže jsme předpokládali, že závod bude zase pokračovat," dodal Brawn, jenž se rozhodl proti   potrestání odvolat.

Sportovní komisaři však tvrdí, že safety car do boxů povolán nebyl, a tudíž závod nebyl restartován. A s tím souhlasí i Ferrari a Fernando Alonso. "Tým mi řekl, že nesmíme předjíždět, takže když jsem viděl Michaela... Bylo mi jasné, že bude penalizován," řekl Alonso.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články