Hlavní obsah

McLaren i Red Bull se dušují, že nepoužijí týmovou režii

LONDÝN

Vede, ale stále je hodně ostražitý a nechce odepsat žádného ze svých pronásledovatelů. Britský pilot Lewis Hamilton se díky vítězství v nedělní Velké ceně Belgie vyhoupl do čela průběžného pořadí šampionátu formule 1. Tři body za ním je Mark Webber z Red Bullu, pak už jsou odstupy větší. Hamilton ale varuje, že radovat se může kdokoliv z první pětice.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Jenson Button (vlevo) a Lewis Hamilton. Oba mají mít stejnou podporu McLarenu.

Článek

Kromě Hamiltona a Webbera na okruhu ve Spa už žádný další z uchazečů o titul nebodoval a nůžky mezi prvními dvěma a dalšími jezdci se pootevřely. Další pilot Red Bullu Sebastian Vettel na třetím místě ztrácí na Hamiltona 31 bodů, čtvrtý Jenson Button z McLarenu 35 bodů a pátý Fernando Alonso hájící barvy Ferrari 41 bodů.

Jenže všichni mají k dispozici ještě šest závodů, v nichž - jak piloti i šéfové stájí donekonečna opakují - se může stát cokoliv. Opravdu, v letošním ročníku už jsme viděli ledacos a ani 41bodová ztráta nemusí být v systému, který vítězi přiděluje 25 bodů, nikterak zničující.

„Pořád je před námi hodně práce, ve hře je stále velká porce bodů,“ krotil optimismus v rozhovoru pro Guardian Hamilton. „Podle bodů je mým nejbližším rivalem Mark, ale myslím, že šampionát je stále velmi otevřený a uspět může celá pětice jezdců. Samozřejmě chceme udělat vše pro to, aby to po několika následujících závodech už neplatilo,“ doplnil.

Button neustoupí, i kdyby to Hamiltona stálo titul

Hamilton podle svých slov nečeká, že mu nyní dá tým přednost před Buttonem, aby ho svou maximální podporou dotlačil k mistrovskému titulu. Navzdory tomu, že Buttonovy ambice na obhajobu dostaly v Belgii těžký zásah poté, co jej z trati sestřelil Vettel. „K oběma tým přistupuje stejně, oba máme takové zázemí, abychom mohli sbírat maximální počet bodů. Stáj udělá maximum pro každého z nás. Pak už je to jen na nás.“

To potvrzuje i Button, který je bojovně naladěný. Nebude prý hrát v žádném případě druhé housle, i kdyby to mělo jeho týmového parťáka stát titul. „Neobávám se, že se to stane, ale pokud ano, nedá se nic dělat. Jsme tu, abychom závodili. Tak budeme závodit,“ uvedl pro Daily Mail.

Že by nadržovali jednomu z jezdců, to vyloučil i šéf konkurenční stáje Red Bull Christian Horner, ačkoli si o ni Webber nepřímo řekl. To ale Horner odmítl s tím, že Vettel bude mít naprosto stejnou podporu jako momentálně úspěšnější Australan. „K oběma přistupujeme stejně, kdyby tomu bylo jinak, jednalo by se o týmovou režii a ta není přípustná,“ řekl.

Uchazeči o titul v F1
1. Lewis Hamilton (McLaren)182 bodů
2. Mark Webber (Red Bull)179 bodů
3. Sebastian Vettel (Red Bull)151 bodů
4. Jenson Button (McLaren)147 bodů
5. Fernando Alonso (Ferrari)141 bodů
6. Felipe Massa (Ferrari)109 bodů
Průběžné pořadí Poháru konstruktérů
1. Red Bull/Renault330 bodů
2. McLaren/Mercedes329 bodů
3. Ferrari250 bodů
Zbývající závody MS
Monza (Itálie), 10.-12. září
Singapur, 24.-26. září
Suzuka (Japonsko), 8.-10. října
KIC (Korea), 22.-24. října
Interlagos (Brazílie), 5.-7. listopadu
Yas Marina (Abú Dhabí), 12.-14. listopadu

Reklama