Hlavní obsah

Nový šampión formule 1 je supervtipný, ale i dětinský

PRAHA

S novým mistrem světa formule 1 slavil jeho senzační triumf v Abú Zabí. Český expert na svět formule 1 a televizní komentátor Pavel Turek byl Němci Sebastianu Vettelovi z týmu Red Bull nablízku takřka celou sezónu, po klíčové bitvě o titul pak prakticky nejblíže, jak je to jen možné. A jaký je pohled bývalého manažera McLarenu na nového mistra světa?

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Novopečený mistr světa Sebastian Vettel hovoří s fanouškem.

Článek

„Rozhodně jde o člověka s největším talentem v šampionátu. Má strašnou výhodu, že byl v přípravce Red Bullu a je odchovancem týmu,“ připomíná Turek, že Vettelova kariéra je se stájí rakouského miliardáře Mateschitze spojena od samého začátku.

Nejmladšího šampióna v historii F1 poznal Turek nejen ze závodního hlediska. „Do formule 1 přinesl Vettel novou dimenzi. Jde o inteligentního a supervtipného kluka. Má naprosto neuvěřitelný humor. Někdy je však jeho vystupování dětinské, nehodné šampióna. Myslím, že doplácí na nezkušenost a duševní nevyzrálost, což je ve světě formule velký deficit,“ vypráví devětatřicetiletý absolvent fakulty mezinárodních vztahů na VŠE v Praze.

Někdy je zbytečně ztuhlý, vypráví Turek

V průběhu sezóny točil s Vettelem několik rozhovorů. „Třeba v Monaku naprosto spontánně reagoval, vtipně bavil okolí. Ale někdy je zbytečně ztuhlý. Neumí nakládat s narůstajícím úspěchem,“ míní Turek.

Sebastian Vettel. Vyhrál v Abú Zabí a raduje se z titulu mistra světa.foto: Reuters/Ahmed Jadallah

Připomíná hlavně změnu v chování nového světového šampióna ve střední pasáži nakonec mistrovské sezóny. „Nevěděl, jak reagovat na neúspěch. Podlomily se mu nohy,“ přemítá Turek o Vettelově reakci kupříkladu na karambol s týmovým kolegou Webberem v Turecku: „Dělal chyby, které nejsou hodné mistra světa.“

Turek je přesvědčený, že Vettela čeká zářivá budoucnost. „Disponuje obrovským potenciálem z pohledu zázemí. Z hlediska chování uvnitř týmu je hodně drsný. Cítil a cítí, že německy mluvící členové týmu jsou na jeho straně. Bezpochyby bude mistrem světa ještě několikrát. Paradoxem přitom je, že nemá manažera,“ líčí Turek a připomíná výjimečné postavení třiadvacetiletého mladíka v hierarchii týmu: „Red Bull, který umí své jezdce stylovat, z něj vytvořil idol mladé generace.“

Reklama

Související témata: