Hlavní obsah

Bottas v Imole prodloužil neporazitelnost Mercedesu v kvalifikaci

Praha
Aktualizováno

Kvalifikaci na Velkou cenu Emilia-Romagny formule 1 vyhrál Valtteri Bottas. Pro Mercedes, který si může v neděli v Imole zajistit rekordní sedmý triumf v Poháru konstruktérů za sebou, získal i třináctou pole position v sezoně. Druhé místo s minimální ztrátou obsadil obhájce titulu Lewis Hamilton.

Foto: Miguel Medina, ČTK/AP

Valtteri Bottas ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Emilie-Roagny

Článek

Bottas na okruhu, kam se formule 1 vrátila po čtrnácti letech, zaznamenal čas 1:13,609. Pro patnáctou pole position v kariéře si dojel s náskokem 97 tisícin sekundy před Hamiltonem, jenž se v neděli může za určitých okolností přiblížit na rozdíl jediného bodu zisku sedmého titulu, kterým by vyrovnal rekord slavného Michaela Schumachera.

"Opravdu jsem si to užil. Je tady opravdu nádherná trať a být na pole position je skvělý pocit, v cíli jsem se z toho celý klepal," řekl Bottas v televizním rozhovoru. "Moje kolo bylo opravdu špatné, ale nemůže být všechno vždycky dokonalé," uvedl Hamilton.

Také obhájce titulu byl z návratu formule do Imoly nadšený. "Nevím, proč už se takové tratě dneska nestaví. Tohle je prostě klasika," uvedl. "Ale velmi pravděpodobně uvidíme nudný závod, protože tady v podstatě není jediné místo k předjíždění. Se systémem DRS to možná půjde v první zatáčce," dodal.

Pohár konstruktérů již v neděli?

Mercedes díky Bottasovi vyhrál i třináctou kvalifikaci v sezoně, ve které zatím zvítězil v deseti závodech. Proto může už v neděli čtyři závody před koncem posedmé za sebou ovládnout Pohár konstruktérů. Německý tým, kterému stačí získat 11 bodů, se zatím o rekord šesti triumfů v řadě dělí s Ferrari.

Na třetí příčku se na startu postaví Max Verstappen z Red Bullu. Za Bottasem zaostal o šest desetin a nenavázal na výkon z jediného tréninku v Imole, který se jel před dnešní kvalifikací a v němž se nizozemskému jezdci podařilo dostat mezi mercedesy na druhou příčku.

"Měli jsme technické problémy, takže to nebyla úplně pohodová kvalifikace," připomněl Verstappen potíže se zapalováním, kvůli kterým se málem nedostal z druhé části kvalifikace. "Třetí místo není špatné, ale myslel jsem, že nebudu mít takovou ztrátu," prohlásil pilot Red Bullu.

Kvalifikace na Velkou cenu Emilie-Romagny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Imole:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:13,609
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,097
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,567
4. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -0,893
5. Ricciardo (Austr./Renault) -0,911
6. Albon (Thaj./Red Bull) -0,963
7. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,007
8. Kvjat (Rus./Alpha Tauri) -1,087
9. Norris (Brit./McLaren) -1,205
10. Sainz (Šp./McLaren) -1,302.

Reklama

Související témata: