Hlavní obsah

Na vítězství v Austrálii může myslet šest týmů, míní Alonso

PRAHA/MELBOURNE

Ani páteční tréninky na nedělní Velkou cenu Austrálie mnoho nenapověděly o favoritovi pro úvodní podnik nového ročníku mistrovství světa vozů formule 1. Podle pilota stáje Ferrari Fernanda Alonsa, který v obou jízdách zajel třetí čas, může na triumf v Melbourne směle myslet hned několik týmů.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Fernando Alonso s vozem Ferrari (vpředu) a Lewis Hamilton s mcLarenem při pátečním tréninku na GP Austrálie.

Článek

Alonso v dopolední části obsadil místo za Sebastianem Vettelem a Markem Webberem ze stáje Red Bull, odpoledne bylo pro změnu nejrychlejší duo z McLarenu Jenson Button a Lewis Hamilton. Podle španělského jezdce je ale radno počítat i s vozy Mercedesu, Williamsu a Renualtu.

„Stále nic nového,“ přemítal Alonso po skončení pátečního programu v Albert Parku. „Tyhle dva tréninky skutečné rozložení sil neprokázaly. Ráno dominoval Red Bull, odpoledne McLaren. My a Mercedes jsme byli v těsném závěsu a Williams i Renault rovněž ukazují konkurenceschopnost,“ líčil loňský vicemistr světa.

Zatímco bookmakeři na vítězství v Austrálii poměrně jasně tipují Vettela (s Alonsem a Webberem v těsném v závěsu – kurzy 3 – 4,5 – 5:1), pilot Scuderie hledí na šance odlišnou optikou. „Je spousta týmů, které mohou v Austrálii triumfovat. Klíčová bude opět sobota. Zajet kvalifikaci bez jediné chyby a zajistit si místo v první řadě…“ uvažoval Alonso.

Devětadvacetiletý Španěl během pátku absolvoval 48 kol a soustředil se hlavně na chování pneumatik Pirelli, které si v neděli odbydou ostrou závodní premiéru. „Analýza gum byla hlavní náplní, protože povrch v Melbourne je hodně odlišný od tratí, na nichž jsme doposud testovali. Co se závodní strategie týká, budeme muset být připraveni na všechno, protože aktuálně toho víme velmi málo, abychom byli schopni říct, v kterém kole budeme zastavovat. Podle dnešních zkušeností vydrží jedna deset, ale možná i třicet kol,“ dodal Alonso.

Reklama

Související témata: