Hlavní obsah

V Bahrajnu se přece jen pojede, letošní šampionát F1 vyvrcholí v Indii

BARCELONA/ PRAHA

Nebylo to pro Světovou radu FIA jednoduché rozhodování. Nakonec ale její mocný šéf Bernie Ecclestone prosadil v Barceloně svou. Velká cena Bahrajnu, která byla v březnu vzhledem k politickým nepokojům v tomto ostrovním emirátu zrušena, se letos přece jen pojede, Velká cena Indie rovněž. Ta byla přesunuta na 11. prosinec a bude tak vyvrcholením celého seriálu.

Foto: Jamali Hasan, ČTK/AP

Světová rada FIA v Barceloně rozhodla, že se VC Bahrrajnu vrátí do seriálu MS vozů F1 ještě letos.

Článek

Na straně jedné desítky milióny dolarů, které by prodloužení letošního mistrovství světa vozů F1 o Velkou cenu Bahrajnu přineslo a pochopitelně i zájmy bahrajnských šejků, jimž patří kupř. podíl ve stáji McLaren, na straně druhé odpor týmů a pilotů, aby se letošní seriál natáhl až do prosince. A odpor ochránců lidských práv poukazujících na to, že se přes odvolání výjimečného stavu situace na malém ostrově příliš nezklidnila, k tomu.

Na vynesení verdiktu Světové rady FIA se proto ve světě F1 čekalo hodně netrpělivě. A žádný div, že se barcelonské jednání protahovalo, neboť podle informací listu Marca do něho ani zpráva prezidenta španělské federace a viceprezidenta FIA Carlose Garcii vyslaného do Bahrajnu na inspekční cestu, posun nepřinesla.

Verdikt jako horký brambor

„Situace v Bahrajnu je velice klidná,“ potvrdil Garcia španělským žurnalistům, i on si byl však vědom, že rozhodnutí o prodloužení sezóny je velice ožehavé a že nejvyšší činovníci si ho budou přehazovat jako horký brambor.

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone foto: Reuters/Vivek Prakash

„Pokud vládne v Bahrajnu mír a všichni jsou tam šťastní, jsme jen rádi, že nám to umožní pořádat tam závod,“ pravil šéf formule 1 Bernie Eccleston, který prosazoval svou vizi, jež pochopitelně Bahrajn zahrnovala. Tamní Velká cena se měla jet 13. března, ale vzhledem k politickým nepokojům v tomto ostrovním emirátu byla odvolána. Kdyby se letos neuskutečnila, představovalo by to ztrátu min umálně 40 miliónů dolarů.

Nejmocnější muž světa F1 ale podle očekávání prosadil svou, takže 30. října se místo Velké ceny Indie bude konat Velká cena Bahrajnu, zatímco Velká cena Indie 11. prosince celý seriál mistrovství světa završí.

„My s výměnou nemáme sebemenší problém, naopak. V prosinci je u nás počasí chladnější, nemluvě o tom, že naše Velká cena by představovala finále celé sezóny,“ netajil šéf týmu Force India Vijay Mallaya, že je podobnou rošádou přímo nadšen.

Nepřijatelné! znělo z Mercedesu

Nadšení vládne i mezi arabskými šejky. "Život se u nás vrátil do normálu, kdo k nám přijede, může to potvrdit. Jsme připraveni závod uspořádat," hlásil vedoucí okruhu v Bahrajnu Zajed Rašíd Alzajání.

Nic nepomohlo, že se některé stáje se bouřily, aby se už beztak dlouhá a náročná sezóna protáhla o další závod. „Něco podobného je naprosto nepřijatelné,“ prohlásil šéf stáje Mercedes Ross Brawn a některé týmy si nahlas i potichu přidaly.

„Bahrajn je skvělým místem, kam by se měl šampionát v příštím roce vrátit,“ volil opatrnější slova šéf týmu Ferrari Stefano Domenicali, který si nechce stejně jako ostatní stáje movité arabské šejky pozlobit.

Nakonec se ale musí všichni rozhodnutí Světové rady FIA podrobit.

Žádný div, že Světová rada zasedala v Baceloně dlouho a nad vynesením resumé váhala.

Reklama

Související témata: