Hlavní obsah

Talenty, které v F1 možná nikdy neuvidíte. Hvězdný seriál má obsazeno

PRAHA

Charles Pic, Giedo van der Garde, Jules Bianchi, Sam Bird – pro široké publikum málo známá jména, avšak nezpochybnitelné talenty dnešní doby, kteří už jen čekají na pozvánku některého z týmů F1. Ta ale nepřichází. Ne že by o ně nebyl zájem. Důvod, proč někteří minou svou příležitost, a do formule 1 se tak možná nikdy nedostanou, je daleko prozaičtější: je obsazeno.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Mají talentovaní jezdci z GP2 cestu do formule 1 zatarasenou? Pozvánky nepřicházejí...

Článek

Výběr jmen zmíněných výše není náhodný. Jedná se o jezdce z první pětky průběžného pořadí letošního ročníku formule GP2. Tím, kdo ve výčtu chybí, je Francouz Romain Grosjean, který už ve formuli 1 startoval v sedmi závodech roku 2009. Ten jediný má jako současný lídr šampionátu reálnou šanci se do formule 1 dostat, a to možná už letos, až si v Itálii při posledním dějství formule GP2 zajistí titul šampióna. Podobně jako před ním Timo Glock, kterému titul GP2 v sezoně 2007 přinesl angažmá u Toyoty.

Stabilní listina

Pohled do statistik prozradí, že od roku 2005, kdy byla formule GP2 založena, se do F1 dostalo 19 jejích závodníků. Z toho jen dva dokázali ve formuli 1 vyhrát (Lewis Hamilton a Heikki Kovalainen). Na straně druhé se do F1 nedostal jeden šampión formule GP2: Ital Giorgio Pantano, který se podobně jako Glock pokoušel o návrat do královny motorsportu, ale doplatil na svůj pokročilý věk.

Startovní listina F1 je nezvykle stabilní: McLaren, Ferrari, Mercedes mají jezdce pod smlouvami, u Red Bullu se očekává podpis smlouvy s Markem Webberem, své závodníky nedávno potvrdil tým Sauber (Japonec Kobajaši a Mexičan Pérez). Sauber kupuje motory od Ferrari, ostatně si u něj Ferrari vychovalo Felipeho Massu. Současný náhradní a testovací pilot Maranella, Francouz Jules Bianchi, tvrdí, že startovní listina F1 je pro rok 2012 zablokovaná: „Nevím, co se příští rok bude dít, je to těžké.“ U formule GP2 je navíc absolutně nezbytné bojovat o titul, zůstane-li vyzrálý závodník v soutěži o nějaký ten pátek déle, jinak ztrácí kredit. Pro Bianchiho by to byla třetí sezóna v GP2. „To je už riskantní, nemáte-li titul ve třetí sezoně, je s vámi konec,“ říká.

Takový Pastor Maldonado, který letos závodí za Williams, to dokázal. V roce 2007 byl v GP2 celkově jedenáctý, o rok později pátý. Pravdou je, že s jeho třetí sezonou byl málem amen: skončil celkově šestý, než jej pro sezónu 2010 angažoval tým Rapax a Maldonado si s přehledem dojel pro titul. V jeho případě to ale nebyly výsledky, nýbrž peníze, které mu pomohly přehoupnout se přes důležitý životní milník. Pokud se nepodaří získat angažmá ve formuli 1, zůstat další sezonu v GP2 je navíc docela drahý špás: pilot sám musí přinést přibližně 2 milióny eur (částka se příliš neliší od té, kterou musel přinést Čech Josef Král). „Těžko říci, co dál. Dva milióny eur na další sezónu už nemám,“ řekl Brit Sam Bird, který je členem juniorského programu Mercedesu.

Vše komplikuje zákaz testování

Situaci dále komplikuje zákaz sezónního testování. Týmy tak nemají šanci dát mladíkům prostor pro získání prvních zkušeností. Existuje možnost nasadit nováčka do pátečního tréninku, ale pouze výměnou za regulérního závodníka, takže týmy této možnosti málo využívají. V poslední době to byli zejména Paul di Resta (dnes Force India) a Daniel Ricciardo (odchovanec Red Bullu dnes uklizený do Hispanie). Ani jeden z nich ale v GP2 nestartoval. Šampión GP2 z roku 2009 Nico Hülkenberg se do F1 dostal s Williamsem, ale musel uvolnit místo právě Maldonadovi. Hülkenberg tak zvolil roli náhradního pilota u Hispanie. Ta mu v každé velké ceně dá šanci v pátečním tréninku. „Ale o čem to je?“ ptá se Holanďan Giedo van der Garde. „Člověk prochází stejnými procedurami, jako regulérní závodníci F1, a pak si v pátek odjede pouhých 20 kol? Je to náročné, ale zůstat ještě jeden rok v GP2 také nevypadá na ideální volbu.“

Týmy tak preferují zkušenost, protože se zákazem testování je nasazení nováčka rovnou do velké ceny jasnou ztrátou. Není pochyb o tom, že jakkoli talentovaný je, někdo zkušenější by dokázal podávat ještě o něco lepší výsledky, než Sergio Pérez u Saubera, který potřebuje každý bod jako sůl – vyšel by ale samozřejmě dráž. Týmy jsou přeci jen ochotnější prodlužovat smlouvy se závodníky, kteří už něco pamatují: Rubens Barrichello či Mark Webber. Navzdory poklesu formy bude Felipe Massa i po roce 2012 nepochybně žádaným jezdcem.

Není ale všem dnům konec: hlavní jednání ze strany managementu jezdců začnou až s koncem sezóny v Itálii o druhém zářijovém víkendu. Existují nepotvrzená místa a klíčem k nastavení trendu pohybů na trhu s jezdci je Robert Kubica. Ten bude mít vliv na to, kde skončí současný lídr formule GP2 Romain Grosjean. A ten zase na ty ostatní.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články