Hlavní obsah

Kvalifikaci v Číně vyhrál Rosberg, v první řadě ho doplní Schumacher

Šanghaj
Aktualizováno

Pilot stáje Mercedes Nico Rosberg získal v Číně premiérovou pole position ve formuli 1. V první řadě ho doplní další jezdec Mercedesu Michael Schumacher, neboť původně druhý Lewis Hamilton z McLarenu se propadl o pět příček kvůli předčasné výměně převodovky.

Foto: Thomas Bohlen, Reuters

Pilot formule 1 Nico Rosberg z Německa

Článek

Mercedes těžil na okruhu v Šanghaji z dlouhých rovinek, na nichž maximalizuje přínos F-průduchu, který používá. Rosberg si byl po prvním pokusu ve třetí části kvalifikace dokonce tak jist svým úspěchem, že vystoupil z vozu a jen čekal, jak vše dopadne. Uspěl, o první pole position v kariéře ho nikdo nepřipravil.

Hamilton naopak spadl z druhé na sedmou startovní pozici, z první řady tak vyjedou Rosberg se sedminásobným šampiónem Schumacherem. Oba potvrdili úspěšnost Mercedesu v kvalifikacích, o poznání horší je zatím německý tým v samotných závodech.

Za Schumacherem odstartuje Kamuj Kobajaši se sauberem, v kvalifikaci čtvrtý, pátý čas - stejně jako v Malajsii - zajel navrátilec Kimi Räikkönen v lotusu, šestý pak Jenson Button za volantem mclarenu. Poslední místa v první desítce získali Webber, Pérez, Alonso a Grosjean.

Vyhořel obhájce titulu Sebastian Vettel s redbullem, který skončil už v prostřední části kvalifikace, když zajel až jedenáctý čas. Spolu s ním musel v druhé části kvalifikace z kola ven i Felipe Massa z týmu Ferrari.

Kvalifikace na VC Číny, MS vozů formule 1 v Šanghaji:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:35,121, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:35,626, 3. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:35,691, 4. Kobajaši (Jap./Sauber) 1:35,784, 5. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:35,898, 6. Button (Brit./McLaren) 1:36,191, 7. Webber (Austr./Red Bull) 1:36,290, 8. Pérez (Mex./Sauber) 1:36,524, 9. Alonso (Šp./Ferrari) 1:36,622, 10. Grosjean (Fr./Lotus) bez času.
Hamilton se kvůli výměně převodovky posune na startu o pět míst ze druhého na sedmé.

Reklama

Související témata: