Hlavní obsah

Button chce na domácí trati v Silverstonu konečně na stupně vítězů

Silverstone

Vyhrál v Austrálii, v Americe, v ulicích Monaka, ale možná by Brit Jenson Button všechny triumfy vyměnil za vítězství na trati v Silverstonu. Dvaatřicetiletý bývalý mistr světa formule jedna navíc před domácím publikem přes více než desetiletou snahu nestál ani na stupních vítězů.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Britský pilot Jenson Button ze stáje McLaren na trati

Článek

Favorit víkendové Velké ceny Velké Británie se ale hledá těžko. Minimálně na stupně vítězů bude chtít také úřadující mistr světa Sebastian Vettel, který nestál už čtyři závody na pódiu.

Minulý závod ve Valencii vyhrál Španěl Fernando Alonso s ferrari a přerušil tak unikátní sérii sedmi různých vítězů v sedmi úvodních závodech letošní sezóny. V průběžném pořadí tak se ziskem 111 bodů vede, o 20 bodů za ním je Australan Mark Webber z Red Bullu.

Tři body ztrácí Brit Lewis Hamilton z McLarenu, o další tři body za ním je Vettel. Na dosah jsou i pátý Němec Nico Rosberg a šestý Fin Kimi Räikkönen.

Asi bych uronil slzu, přiznal Brit

Button připustil, že pokud by se v Silverstonu dostal na stupně vítězů, nejspíš by uronil slzu. "Vždy jsem snil o tom, jaké by to asi bylo, kdybych vyhrál Velkou cenu Británie. Uměl bych si to nejspíš dobře představit, ale člověk neví, dokud si to neprožije," uvedl mistr světa z roku 2009.

"Totéž jsem cítil a představoval si jako dítě, když jsem snil o tom, jak vyhraji v Monaku," řekl Button. "Tady ale cítím daleko větší podporu fanoušků, chci na stupně," prohlásil muž, kterému se od vítězství v úvodním závodu v Austrálii nedařilo.

Okruh by měl mclarenům sedět

Silverstone je jedním z nejrychlejších okruhů v seriálu a měl by sedět mclarenům a Hamiltonovi, poslednímu britskému vítězi na domácí trati z roku 2008. "Neumím slovy popsat, jaké to je vyhrát doma. A kdyby se mi to povedlo podruhé..." zasnil se bývalý světový šampión. "Kéž bych mohl potěšit diváky tím, že na konci uslyší britskou hymnu. Tehdy to byl jeden z největších momentů mé kariéry," dodal Hamilton.

V letošní sezóně se zatím vozům Red Bull nedaří jako loni, ale v Silverstonu vyhrály minulé tři kvalifikace a v posledním závodu sezóny ve Valencii jely rychle, Vettel však kvůli problémům s alternátorem závod nedokončil. "Bylo vidět, že jsou na tom dobře, že výkonnost auta se hodně zlepšila. Silverstone jim vždy seděl tím, jak je rychlý," uznal principál Mercedesu Ross Brawn.

Triumf obhajuje Alonso

Loňské vítězství bude obhajovat Alonso, rychlé by podle předpokladů měly být také vozy Mercedes a Lotus. Za černého koně je považován venezuelský pilot Williamsu Pastor Maldonado, vítěz z Barcelony.

"Také monoposty Sauber budou podle mého názoru v Silverstonu rychlé a překvapí mnoho lidí," tvrdil Button. "Když za nimi jedete v zatáčkách, uvědomíte si, že jsou velmi silné. Uvidíte," dodal Brit.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 20 závodů):
1. Alonso (Šp./Ferrari) 111 bodů,
2. Webber (Austr./Red Bull) 91,
3. Hamilton (Brit./McLaren) 88,
4. Vettel (Něm./Red Bull) 85,
5. Rosberg (Něm./Mercedes) 75,
6. Räikkönen (Fin./Lotus) 73,
7. Grosjean (Fr./Lotus) 53,
8. Button (Brit./McLaren) 49,
9. Pérez (Mex./Sauber) 39,
10. Maldonado (Ven./Williams) 29.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 176,
2. McLaren 137,
3. Lotus 126,
4. Ferrari 122,
5. Mercedes 92,
6. Sauber 60,
7. Williams 45,
8. Force India 44,
9. Toro Rosso 6.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.