Hlavní obsah

Kvalifikaci na GP Kanady ovládl Vettel, nováček Bottas senzačně zajel třetí čas

Montreal

Úřadující mistr světa a lídr letošního šampionátu formule 1 Sebastian Vettel vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Kanady. Německý pilot stáje Red Bull za sebou v deštivém počasí nechal Brita Lewise Hamiltona z Mercedesu, který dojel se ztrátou 87 tisícin sekundy. Vettel bude v Montrealu útočit na svůj první triumf v GP Kanady

Foto: Chris Wattie, Reuters

Pilot Red Bullu Sebastian Vettel (uprostřed) vyhrál kvalifikaci na GP Kanady vozů formule 1. Druhý skončil Lewis Hamilton (vpravo) z Mercedesu, třetí Valtteri Bottas z týmu Williams.

Článek

Mercedes tak přišel o sérii čtyř kvalifikačních triumfů v řadě, na nichž se podíleli Hamilton a Nico Rosberg.

Překvapením dne byl výkon třiadvacetiletého Fina Valtteriho Bottase z týmu Williams, jenž zajel třetí čas. Nováček v seriálu zaznamenal nejlepší kvalifikační výsledek kariéry a postaral se o povzbuzení pro svou stáj, jež dosud v sezóně nebodovala. V druhé řadě ho doplní Němec Rosberg, vítěz předchozích tří kvalifikací a také Velké ceny Monaka.

Räikkönen se svým lotusem až devátý

Do třetí řady na roštu se postaví Australan Mark Webber z Red Bullu a Španěl Fernando Alonso na ferrari. Fin Kimi Räikkönen, druhý muž průběžného pořadí MS, byl s lotusem až devátý.

Vettel vyhrál kvalifikaci v Kanadě potřetí za sebou a doufá, že se konečně v Montrealu dočká vítězství. "Bylo to hodně náročné, protože podmínky se stále měnily a nikdy jsme nevěděli, jaké budou v příštím kole," uvedl mistr světa. "Jsme mimořádně šťastní a těšíme se na zítřek. Ať už bude počasí jakékoli, víme, že jsme v dobré formě," dodal.

Sedmá Grand Prix sezóny se v neděli jede od 20:00 SELČ.

Kvalifikace na GP Kanady, závod MS vozů formule 1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:25,425
2. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:25,512
3. Bottas (Fin./Williams) 1:25,897
4. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:26,008
5. Webber (Austr./Red Bull) 1:26,208
6. Alonso (Šp./Ferrari) 1:26,504
7. Vergne (Fr./Toro Rosso) 1:26,543
8. Sutil (Něm./Force India) 1:27,348
9. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:27,432
10. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) 1:27,946

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.