Hlavní obsah

Alonso ztrácí trpělivost a Ferrari je v háji, bědují Italové

Praha

Nebohé Ferrari. Poslední závod před letní přestávkou mistrovství světa formule 1 ukázal, že slavná italská stáj je momentálně až čtvrtým nejrychlejším týmem. Zatímco Lewis Hamilton se triumfem na Hungaroringu přihlásil do boje o titul a Sebastian Vettel si třetím místem pojistil celkové vedení, roztrpčený Fernando Alonso se znovu ujistil, že s pomalým autem vede marný boj.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Nikdo se nemůže divit, že Fernando Alonso ztrácí s Ferrari trpělivost...

Článek
Fotogalerie

Sedm sezón už mistr světa z let 2005 a 2006 čeká na další titul. A po Velké ceně Maďarska se rozhodně nezdá, že by se Fernando Alonso dočkal již letos. V pondělí měl španělský pilot 32. narozeniny, ale oslava mu pořádně zhořkla.

„Alonsova zatrpklost. Poté, co skončil v Budapešti pátý, rezignoval. Hamilton se místo toho přidal k aspirantům na titul a Vettel svůj náskok ještě zvětšil," definuje stav po víkendu španělská Marca. „Krize ve Ferrari. Auto bylo opět slabší než Red Bull, Lotus a Mercedes. Ferrari je člověku už až líto," přidává se AS. „Pokud se v létě nestane nějaký zázrak, může se Alonso s titulem pomalu loučit," lituje El Mundo Deportivo.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 19 závodů):
1. Vettel (Něm./Red Bull)172 b.
2. Räikkönen (Fin./Lotus)134
3. Alonso (Šp./Ferrari)133
4. Hamilton (Brit./Mercedes)124
5. Webber (Austr./Red Bull)105
6. Rosberg (Něm./Mercedes)84
7. Massa (Braz./Ferrari)61
8. Grosjean (Fr./Lotus)49
9. Button (Brit./McLaren)39
10. Di Resta (Brit./Force India)36
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull277
2. Mercedes208
3. Ferrari194
4. Lotus183
5. Force India59
6. McLaren57
7. Toro Rosso24
8. Sauber7
9. Williams1

Až čtvrtý nejrychlejší tým

Ještě větší poplach nastal v Itálii. Tím spíše, že Alonsův manažer se během víkendu sešel s vedením Red Bullu, který pro příští sezónu hledá parťáka k Vettelovi místo odcházejícího Webbera...

„Alonso čekal od Ferrari víc, ale k vytouženému pokroku nedošlo. Ferrari už není druhý nejrychlejší tým mistrovství, ale až čtvrtý. Místo toho, aby se jako dobré víno časem zlepšovalo, je Ferrari v háji," zoufá Gazzetta dello Sport.

„Alonso odvádí maximum, ale jeho F138 je prostě příliš pomalé. Španěl se pokouší vytáhnout Ferrari z bahna, do kterého tým spadl. Svůj hněv, který přivodilo slabé auto, ale zakrýt nedokáže," všímá si Repubblica. „Fernando už nemá trpělivost. Po dalším neúspěchu žádá nové auto. Šampionát nabral z jeho pohledu negativní trend. Vettel ze svého třetího místa není nadšený, ale jeho náskok se zvýšil - nejnebezpečnějším soupeřem je nyní Räikkönen," přizvukuje La Stampa.

Ani poloviční zázraky nepomáhají

Naděje fanoušků Ferrari se zkrátka znovu rozplývají. „Změna směřování již nestačí. Ferrari musí překopat všechno, co se dosud událo. Věří ještě někdo technikům z Maranella?" ptá se Corriere dello Sport.

„Ve Ferrari svítí červené výstražné světlo. Pokud bude Maranello takto pokračovat, hrozí mu i ztráta hvězdného Alonsa, před čtyřmi lety nasmlouvaného mesiáše, který měl Ferrari navrátit zlatou epochu. Alonso předvádí na trati poloviční zázraky, ale přesto nedokáže zvrátit zklamání a frustraci fanoušků," charakterizuje Tuttosport kritický stav stáje.

Získá jezdec formule 1 Fernando Alonso ze stáje Ferrari v letošní sezóně titul mistra světa?
Ano
15,5 %
Ne
84,5 %
Celkem hlasovalo 10540 čtenářů.

Reklama

Související témata: