Hlavní obsah

Komedie á la Hollywood. Webber s Alonsem jsou perplex z trestu za autostop

Praha

Nevěří, nechápe, a zdaleka není sám. Pilot stáje Red Bull Mark Webber nemůže rozdýchat trest, který vyfasoval spolu s Fernandem Alonsem po nedělní Velké ceně Singapuru za to, že se svezl na kapotě ferrari španělského jezdce. Oba jezdci dostali napomenutí, Webber ale letos už potřetí a proto přijde za dva týdny při Velké ceně Koreje o deset míst na startu.

Foto: Profimedia.cz

Moment, který se stewardům v Singapuru nelíbil. Fernando Alonso svezl na svém voze Marka Webbera.

Článek
Fotogalerie

Webberův vůz začal v Singapuru hořet v posledním kole a australský pilot po zabezpečení situace sháněl „odvoz" do prostoru cíle. Neobvyklý taxík mu nabídl projíždějící Alonso, který po projetí pod šachovnicovým praporkem do boxů mířil. Oba jezdci byli následně potrestáni napomenutím za nebezpečné chování, podle Webbera byla penalizace naprosto neodůvodněná.

„Řekněme, že dostat napomenutí za naše jednání, bylo přinejmenším komické," napsal australský jezdec na svém twitteru. „Byl to skvělý moment, fanoušci takové situace milují. A když už jsem u toho, na rozdíl od některých zpráv, po zvládnutí ohně nebyla mezi mnou a nějakým oficiálním činovníkem závodu jakákoliv interakce," poznamenal Webber.

Zastání se posléze dočkal i od některých kolegů. „Je to zklamání, sportovní gesta by opravdu neměla být trestána," reagoval na svém twitteru pilot McLarenu Jenson Button. „Ještě jsem nenašel nikoho, kdo by si nemyslel, že je to jedna z nejabsurdnějších penalizací v historii formule 1," podotkl Webber.

Kdysi se svezl i člen jury

Vítěz devíti Velkých cen navíc sáhl do archivu a publikoval koláž s historickými „taxíky" ve formuli 1 - nepotrestanými. „Myslím, že k tomu už kdysi došlo," uvedl Webber. „Dokonce se zdá, že i jeden ze singapurských stewardů má máslo na hlavě," rýpl si k fotografii z Velké ceny Japonska v roce 1988, kde Gerhard Berger svezl na svém monopostu Dereka Warwicka, který byl jedním ze tří členů jury nedělního závodu.

"Ve formuli 1 je v mnoha ohledech řada věcí poměrně sterilní. Ale rozhodně nemůžeme podporovat omezení bezpečnosti jezdců! Kdyby celá akce proběhla za méně nebezpečných okolností, dalo by se na ni pohlížet jinak. Ale nabírat někoho uprostřed zatáčky? Rád vidím, když formule 1 lidi baví, když dostanou očekávanou show. Ale musíme si zachovat zdravý rozum. V tomto případě mohlo dojít ke zranění velice snadno," bránil se Warwick v rozhovoru pro britský Telegraph.

Úplně nejparadoxnější je pak fakt, že Alonso pouze vrátil Webberovi jeho službu za taxík při Velké ceně Německa před dvěma lety, a ani tehdy nebyl nikdo z aktérů potrestán. Oba piloti ale nakonec celou nedělní situaci brali s humorem: Alonso umístil na svůj twitter upravený plakát k americkému remaku filmu Taxi z roku 2004 s jejich obličeji. „Připraven pro Hollywood?" optal se svého soupeře Alonso. „Jasně kámo. Rone Howarde, bereš nás?" reagoval Webber.

Reklama

Související témata: