Hlavní obsah

Začátek turboéry formule 1 překvapuje od prvních okamžiků, Rosberg uháněl jako s raketou

Praha

Nářky na nudu, přílišnou spotřebu paliva a poruchy. Ale také chvála nových tváří a návratu tradičních stájí. Takové jsou ohlasy světového tisku na Velkou cenu Austrálie, úvodní podnik letošního mistrovství světa formule 1. Potvrzují se předpoklady, že šampionát může být zajímavý hlavně tím, jak je nepředvídatelný. „Začátek turboéry překvapuje již od prvních okamžiků,“ soudí Corriere dello Sport.

Foto: Jason Reed, Reuters

Jezdec stáje Mercedes Nico Rosberg oslavuje svůj triumf v úvodním závodu sezóny F1 v Melbourne.

Článek

Nejrychlejší je na začátku sezóny Mercedes, na tom se shodnou všichni. „Předpovědi o dominanci Mercedesu se naplnily," píše britský Daily Mirror. „Mercedes byl dominantní, ale ne neprůstřelný. Navzdory vypadnutí Hamiltona tým dokázal, že stříbrné šípy budou v této sezóně nejsilnější. Rosberg kontroloval závody od první zatáčky," přidává se The Telegraph.

Podle řady prognóz by šampionát mohla znovu poznamenat nadvláda jediného týmu. Nejde však už o Red Bull jako loni, ale o Mercedes.

„Mercedes, který se před začátkem mistrovství ukazoval v nejlepší formě, naplnil očekávání. Když budou stříbrné šípy i v dalších závodech tak rychlé, bude šampionát jen o boji Rosberga a Hamiltona," tvrdí dokonce italský Tuttosport. „Rosberg a Mercedes, totální dominance. Revoluce F1 má své nové šéfy. Nikdo si nepředstavoval, že Mercedes nastřádá 35sekundový náskok před Ferrari. To je prostě příliš mnoho. Pohodlné a odrazující Rosbergovo vítězství. Triumf, který je ještě jednoznačnější než ty, které Vettel oslavoval v minulých letech," přizvukuje Repubblica. „Rosberg jezdil se svým autem jako s raketou," souhlasí Gazzetta dello Sport.

Nóbl tým McLaren je zpátky

Média se pochopitelně pouštějí také do prvního hodnocení nových poměrů, jež vlivem řady technických změn v královské motoristické třídě panují.

„Nuda, přílišná spotřeba paliva a poruchy. Turboéra formule 1 začala ve znamení nejistoty. Vettel a Hamilton dostali KO. Po devíti vítězstvích v řadě přišla pro Vettela velmi bolestivá prohra. Mistra světa zradil jeho motor Renault. A vítáme zpět McLaren!" líčí Gazzetta dello Sport.

„Začátek turboéry překvapuje již od prvních okamžiků. Nóbl tým McLaren si opět vydobyl roli, která mu náleží. Mercedes je skutečně silný, ale Hamiltonova porucha i u Němců zavinila znepokojení. Red Bull zase bojoval se soudci," píše Corriere dello Sport. „Sezóna začala ve znamení nových tváří, ukázalo se mnoho talentovaných mladých jezdců. Vettel má stále silnější konkurenci," kvituje Corriere della Sera.

Ricciardo bolestivě završil perfektní víkend

Smutným hrdinou samozřejmě na domácím okruhu zůstal Australan Ricciardo. „Pět hodin poté, co Daniel psal historii jako první domácí jezdec na pódiu domácích závodů, zmrzl úsměv na tváři vždy se smějícího Australana. Jezdec Red Bullu byl diskvalifikován za porušení technických pravidel. Diskvalifikace byla pro Ricciarda bolestivým završením jinak perfektního víkendu," pláče australský list The Age.

„Hamilton a Vettel byli v explozivním prvním závodě nové éry přinuceni vzdát se. A dlouho po oslavách nakonec přišel bleskový úder: Ricciardo, Australan s úsměvem jako z reklamy na zubní pastu, byl diskvalifikován," dodává britský Daily Mail.

Reklama

Související témata: