Hlavní obsah

VIDEO: Sennovu smrt nezvykle připomněli i fotbalisté. Vysloužili si aplaus od fandů soupeře

I fotbalisté Corinthians připomněli dvacet let od smrti Ayrtona Senny, brazilské legendy za volantem formule 1. A udělali to pěkně stylově den před smutným výročím v zápase Brazilského poháru na půdě Nacionalu.

Fotbalisté připomněli Sennovu smrt

 
Článek
Fotogalerie

Prvomájové Sennovo úmrtí v Imole v roce 1994 se v Brazílii dostávalo na přetřes při všech možných příležitostech. I na fotbale a zásluhou hráčů klubu, jehož byl pilot velkým fanouškem. A Corinthians si za to vysloužili aplaus i od příznivců soupeřova týmu.

Vše viděla Arena Amazônia v Manausu, kam hráči elitního týmu  ze Sao Paula vyrazili odehrát pohárové utkání proti celku z brazilské Serie D. Ještě než se tak stalo, nasadili si fotbalisté - i v Evropě dobře známý Peruánec Paolo Guerrero, brankář Cássio, Cleber a další -  repliku helmy slavného Brazilce.

V zápase pak Corinthians podle očekávaní vcelku snadno vyhráli 3:0 a otevřeli si v soutěži cestu dál.

V Imole se sešly tisíce lidí

Při hlavní vzpomínkové akci v Imole si dvacáté výročí tragické Sennovy nehody připomněly tisíce lidí, mezi nimi současní a bývalí jezdci formule 1. Ceremonie k uctění Sennovy památky se odehrávala v zatáčce Tamburello, kde slavný jezdec v rychlosti kolem 300 km/h narazil během Velké ceny San Marina do betonové zdi. Účastníci akce začali držet minutu ticha přesně v čase 14:17, kdy k tragické nehodě došlo.

Připomenut byl také rakouský pilot Roland Ratzenberger, jenž zahynul den předtím v kvalifikaci.

Mezi pozvanými piloty byli někdejší Sennův týmový kolega z McLarenu Gerhard Berger a současní jezdci Ferrari Fernando Alonso a Kimi Raikkönen. "Myslím, že se shodneme na tom, že to byl nejlepší pilot všech dob. I když je to smutný moment, jsme všichni moc šťastní, že tu můžeme být a vzpomínat na Ayrtona," řekl Rakušan Berger.

Organizátor akce Ezio Zermiani vyzdvihnul to, že po Sennově smrti se výrazně zlepšila bezpečnost jezdců, takže k podobné tragédii už 20 let nedošlo. "To znamená, že Ayron nezemřel zbytečně," uvedl.

Dvojnásobnému světovému šampiónovi Alonsovi bylo 12 let, když Senna zahynul. "Pro mnoho z nás to byl idol. Díval jsem se na jeho závody, a když jste viděli tu jeho žlutou helmu a číslo jedna na formuli, opravdu vás to zasáhlo," řekl Španěl.

Reklama

Související témata: