Hlavní obsah

VIDEO: Dostane F1 18palcová kola? Lotus v Silverstonu testuje prototyp Pirelli

Praha

Čeká formuli 1 další významná změna? Společnost Pirelli, která je výhradním dodavatelem obutí pro královskou disciplínu motorsportu, při středečním oficiálním testu v Silverstonu vyzkouší na voze Lotus koncept osmnáctipalcových ráfků s nízkoprofilovými pneumatikami. Ty by jednou mohly nahradit třináctipalcové ráfky, které se ve formuli 1 používají už po dekády.

Koncept 18palcových ráfků a nízkoprofilových pneumatik Pirelli pro F1Video: Pirelli

 
Článek
Fotogalerie

Zajímavou novinku bude mít možnost vyzkoušet rezervní pilot Lotusu Charles Pic. Pirelli ale samo upozornilo, že testované kusy jsou pouhým prototypem a nikoli obutím, které by bylo možné bezprostředně nasadit do závodů.

Podle vyjádření výrobce je krajně nepravděpodobné, aby se nízkoprofilové pneumatiky objevily ve formuli dřív než v roce 2017. A pokud by k tomu skutečně došlo, pak by italská společnost prosazovala použití 19- či 20palcových ráfků, aby se formule 1 odlišila od sérií, které použivají nízkoprofilová 18palcová kola jako např. Světový vytrvalostní šampionát nebo formule E.

"Není to v regulích, zavedění něčeho takového není možné v horizontu dvou tří let. Jde spíš o to, aby lidé viděli, jak by mohly pneumatiky ve formuli 1 vypadat," podotkl šéf Pirelli Paul Hembery.

Reklama

Související témata: