Hlavní obsah

Kvalifikace F1 v USA bude mít pozměněná pravidla

Austin

Kvůli absenci dvou týmů na startu Velké ceny USA formule 1 se změnil formát sobotní kvalifikace. Pojede se jako dosud na tři části, ale po prvních a druhých měřených sekcích vypadne vždy po čtyřech nejpomalejších jezdcích. Za normálních okolností, při plném počtu 22 vozů, končí nejprve šest a potom dalších šest vozů. Finále kvalifikace v Austinu se pojede v nezměněné podobě s deseti jezdci.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Kvalifikace F1 na Velkou cenu USA bude mít pozměněná pravidla.

Článek

Na startu americké Grand Prix bude jen 18 vozů, protože stáje Caterham a Marussia z finančních důvodů závod vynechají.

Do souboje o pole position přitom zasáhne s velkou pravděpodobností dokonce jen 17 jezdců, protože stále ještě úřadující mistr světa Sebastian Vettel z Německa počítá s tím, že kvalifikaci vynechá. Důvodem je skutečnost, že pilot Red Bullu tak jako tak bude startovat z uličky v boxech kvůli plánované výměně motoru nad rámec pravidel.

"Velmi pravděpodobně použijeme šestý motor (v sezóně). Takže podle pravidel to znamená, že budu startovat v uličce v boxech," řekl Vettel ve čtvrtek. Cílem má být nový motor šetřit. "Je to samozřejmě škoda pro fanoušky. Ale já pravidla nedělal a jsou stejná pro všechny. Je naše chyba, že jsme se ve věci spolehlivosti (motorů) nedokázali vejít do rozsahu pravidel," citovala Vettela agentura SID.

Reklama

Související témata: