Hlavní obsah

Hamilton přelstil rivala Rosberga a sahá po titulu. To nas..e, utrousil Němec

Austin

Nedělním vítězstvím v GP USA na okruhu v Austinu se britský pilot Lewis Hamilton zapsal do historických tabulek formule 1. Dva závody před koncem šampionátu má náskok 24 bodů na svého rivala a týmového kolegu Nica Rosberga a po svém desátém vítězství v tomto ročníku si na finiš F1 hodně věří. „Cítím životní formu, mám parádní auto a zažívám nejlepší chvíle kariéry. Chci vyhrát i zbývající závody,“ vyhlásil Hamilton.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Britský jezdec Lewis Hamilton slaví vítězství ve Velké ceně USA před svým týmovým kolegou Nicem Rosbergem (vlevo).

Článek
Fotogalerie

Devětadvacetiletý Hamilton se dočkal svého 32. prvenství v kariéře a v tabulkách F1 už je nejúspěšnějším britským pilotem, když překonal jinou legendu Nigela Mansella. Jako první Brit navíc dokázal desetkrát triumfovat v jedné sezóně a pátým vítězstvím v řadě se dotáhl na Jamese Clarka a Nigela Mansella, kterým se totéž povedlo v letech 1965 a 1992.

„Je to pro mě neuvěřitelná čest, být po boku tak slavných závodníků," rozplýval se dojatý Hamilton. V pořadí historicky nejlepších jezdců F1 už je na pátém místě spolu se Španělem Fernandem Alonsem. Jen Michael Schumacher, Alain Prost, Ayrton Senna a Sebastian Vettel jsou před jezdcem Mercedesu.

„Tohle byl nejlepší rok mého života a jistě i nejkrásnější období mé kariéry. Tvrdě jsem se připravoval, tým mi nachystal skvělý stroj a tohle je ta nejkrásnější odměna," říkal Hamilton.

Stav MS jezdců:
1. Hamilton 316 bodů
2. Rosberg 292 (oba Mercedes)
3. Ricciardo 214 (Red Bull)

Brit ve 24. kole GP USA v zatáčce vytlačit svého stájového kolegu Rosberga startujícího z pole position a vedení už nepustil. „Musel jsem zaútočit a vyvinout na Rosberga tlak. Myslím, že se mi podařilo ho přelstít, možná to nečekal a tak mi ani neblokoval stopu. Přesně v tento moment jsem vycítil, že bych se před něj mohl dostat. A povedlo se," popisoval Hamilton.

Rosberg neměl správný rytmus

Rosberg, který startoval z pole position a letos vyhrál čtyři závody, byl zklamaný ze způsobu, jakým ztratil vítězství.

„To opravdu nas..e," utrousil Němec bezprostředně po závodě. „Byl to nejhorší možný způsob, jak přijít o vedení, navíc u soupeře se stejným monopostem. Prostě jsem nenašel správný rytmus, trvalo mi to moc dlouho a Lewis vycítil šanci. Když jsem se do toho o nějakých deset kol později dostal, už bylo pozdě," dodal Rosberg.

Německý závodník ztrácí na Hamiltona před dvěma posledními GP 24 bodů. V Brazílii (9. listopadu) a následně Abú Dhabí (23. listopadu - jede se o dvojnásobný počet bodů), se znovu očekává velká bitva dvou mercedesů. „Už se nemohu dočkat. Budu útočit stejně, jako v předchozích pěti nebo deseti závodech. Nic jiného než vítězství neberu," tvrdil natěšený Hamilton.

Kdo se stane šampiónem letošního ročníku F1?
Lewis Hamilton
73,7 %
Nico Rosberg
26,3 %
Celkem hlasovalo 5012 čtenářů.

Reklama

Související témata: