Hlavní obsah

Dojemné chvíle v Maďarsku. Tohle vítězství je pro tebe, vzkázal Vettel zesnulému Bianchimu

Mogyoród

Velká sláva propukla v týmu Ferrari po triumfu Sebastiana Vettela ve Velké ceně Maďarska. Čtyřnásobný šampión si ji ale nechtěl nechat jen pro sebe a své premiérové vítězství na Hungaroringu věnoval nedávno zesnulému jezdci Julesi Bianchimu, jenž po devíti měsících podlehl zraněním z loňské Velké ceny Japonska.

Foto: Zsolt Czegledi, ČTK/AP

Piloti formule jedna drželi spolu s členy rodiny zesnulého Julese Bianchiho před Velkou cenou Maďarska minutu ticha.

Článek

S mladým francouzským pilotem se svět formule jedna rozloučil při úterním pohřbu a jezdci věnovali vzpomínku bývalému kolegovi i před nedělním startem. Všech dvacet účastníků Velké ceny Maďarska utvořilo spolu s členy Bianchiho rodiny kruh a držela se minuta ticha.

Po dojemné chvilce odstartoval mimořádně dramatický závod bohatý na zajímavé události, na jehož konci se radoval ze svého 41. triumfu v kariéře Vettel, před borci z Red Bullu - Rusem Daniilem Kvjatem a Danielem Ricciardem z Austrálie.

Německý jezdec ihned do rádia vzkázal přes rádio v Bianchiho rodné francouzštině: „Merci, Jules. Cette victoire est pour toi." (Díky Julesi. Tohle vítězství je pro tebe).

Měl být součástí této rodiny

Pak přešel do angličtiny: „Budeš vždy v našich srdcích. Věděli jsme, že dříve či později by byl Jules součástí našeho týmu."

V podobném duchu pokračoval Vettel i v rozhovoru po závodě: „Tohle byl neuvěřitelný den. Celý týden byl pro všechny nesmírně těžký. My všichni ve Ferrari včetně fanoušků jsme věděli, že se (Bianchi) měl brzy stát součástí téhle rodiny."

Německý pilot si od začátku držel náskok, cestu za vítězstvím mu ale zkomplikoval výjezd safety caru poté, co Hülkenbergovi z Force India upadlo na konci cílové rovinky přední přítlačné křídlo.

„Z našeho pohledu nebyl pro výjezd safety caru žádný důvod. Celý závod se tím pochopitelně nakonec dost zdramatizoval. My jsme ale dobře odstartovali, pro úspěch bylo nesmírně důležité dostat se na čelo hned od začátku. Byl to pro nás výborný závod, ukázali jsme dobré tempo a dokázali jsme se po pátku dát dohromady," těšilo Vettela.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články