Hlavní obsah

Vettel dostal i trestné body a může si vykoledovat zákaz startu

Baku

Sebastian Vettel dostal za nesportovní manévr v nedělní Velké ceně Ázerbájdžánu v Baku vedle časové penalizace i tři trestné body a případný další podobně oceněný prohřešek v příštím závodě formule 1 v Rakousku mu může vynést zákaz startu. Momentálně má totiž hvězda stáje Ferrari na kontě devět bodů a při dosažení čísla 12 by nesměl příště závodit.

Foto: David Mdzinarišvili, Reuters

Sebastian Vettel při Velké ceně Ázerbájdžánu.

Článek

Podle pravidel mezinárodní federace FIA se takto pilotům načítají trestné body za různá provinění v období jednoho roku. Nyní dělí lídra mistrovství světa od nucené pauzy tři body. Po rakouské Grand Prix se mu může trochu "ulevit", protože mu ubudou dva za loňský incident v Silverstonu, kde v deštivém závodě při předjížděcím manévru vytlačil z trati Felipeho Massu.

V neděli Vettel v 19. kole při jízdě za zpomalovacím vozem nejprve zezadu narazil do vedoucího Lewise Hamiltona, který nečekaně, ale podle dat z telemetrie v souladu s pravidly přibrzdil. Ze vzteku se pak posunul na úroveň britského pilota a na oplátku z boku vrazil do jeho vozu. Od komisařů závodu za to dostal trest zastávky v boxech na deset sekund, po němž skončil v závodě čtvrtý před Hamiltonem, a sklidil za to z mnoha stran silnou kritiku.

"Když něco takového udělá člověk na silnici, skončí v base," komentoval incident bývalý šampion Damon Hill. "Sebastian Vettel se vymkl kontrole. Choval se jako pirát, za tohle je desetisekundový trest směšný," napsal britský list Daily Mail. Podle italského Corriere dello Sport ztratil Vettel hlavu jako nějaký teenager, Gazzetta dello Sport přejmenovala disciplínu z F1 na formule wrestling. "Vettelova akce měla jednoznačně skončit diskvalifikací," uvedl španělský deník Marca.

Ani novináři v rodném Německu Vettela nešetřili. Podle agentury sid nebylo jeho jednání hodné čtyřnásobného mistra světa a poškodil si jím vlastní pomník. "Sebastian Vettel se dopustil odpornosti," napsal Spiegel. "Jako kdyby byl ještě v pubertě," konstatoval list Süddeutsche Zeitung.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články