Hlavní obsah

Přišel o obě nohy. Díky změně pravidel pokukuje osmnáctiletý mladík po závodění ve formuli 3

Paříž/Praha

I když letos v dubnu po vážné nehodě ve formuli 4 přišel o obě nohy, touha závodit ho neopustila. Osmnáctiletý Billy Monger už pár dní po amputaci přiznal, že se bude chtít vrátit a nyní je ke splnění svého snu zase o něco blíž. „Mým plánem je vrátit se příští rok a usednout do monopostu formule 3,“ prohlásil nedávno talentovaný mladík.

Foto: Sport.cz

Billy Monger.

Článek

Od jeho děsivé nehody už brzy uplyne osm měsíců. Billy Monger tehdy v závodech formule 4 na okruhu v Doningtonu ve vysoké rychlosti narazil do soupeřova auta. Přes hodinu zůstal ve svém kokpitu zaklíněný a po vyproštění byl okamžitě převezen do nemocnice. Tam mu lékaři museli amputovat obě nohy.

Levou nad kolenem a pravou pod kolenem. Talentovanému mladíkovi se dostalo velké podpory, přišlo mu mnoho dopisů s přáním brzkého uzdravení a jeden z nich byl dokonce od pilotů a světových šampiónů formule 1. Osmnáctiletý jezdec tehdy prohlásil, že se chce k závodění vrátit.

Za volant vozu usedl poprvé po havárii začátkem léta. Na okruhu Brands Hatch řídil speciálně upravený vůz týmu BRIT v sérii Fun Cup. Cílem této stáje je umožnit jezdcům s různým postižením soutěžit na stejné úrovni za stejných podmínek. „Bylo skvělé být zpátky za volantem,“ přiznal tehdy s velkým nadšením Monger.

Před pár dny na slavnostním galavečeru Mezinárodní automobilové federace (FIA) obdržel od Jeana Todta zvláštní cenu prezidenta. „Mohu vám říci, že jsem se setkal se zástupci FIA a některá pravidla o tom, že monoposty nejsou volbou pro handicapované sportovce, která platila dříve, byla zrušena“ uvedl Monger na webu gpupdate.net.

„Můj plán je vrátit se příští rok do formule. Poohlížím se po britské formuli 3,“ prozradil s tím, že už se nemůže dočkat. „Podpora, kterou jsem měl byla obrovská, nyní se už těším, až se vrátím za volant a budu dělat to, co miluju,“ uzavřel mladíček, který díky svému odhodlání získal obdiv jezdců formule 1 včetně Lewise Hamiltona či Nicka Rosberga. Podle nich je Monger inspirací pro mnoho lidí.

Reklama