Hlavní obsah

VIDEO: Jubilejní FMX show si podmanila Prahu. Létal harley i primátor

PRAHA

Oslavy jako řemen se v sobotu dostalo freestyle motokrosu při jubilejním desátém ročníku Gladiator Games. V pražské O2 Areně se ve dvou show v průběhu jednoho dne představili zhruba 28 tisícům fanoušků jezdci světové špičky bok po boku s českými hvězdami. O vrchol večera se postaral Chuck Carothers, jemuž se podařilo jako prvnímu na světě skočit backflip se silničním motocyklem Harley Davidson.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

V pražské O2 Areně se uskutečnila motokrosová exhibice ve freestylu Gladiator Games. Na snímku Petr Pilát.

Článek

Úvodní závod head to head, v němž se střetlo šest čtyřčlenných týmů, ovládlo kvarteto kolem Robbieho Maddisona, jemuž ve finále porota pod vedením legendárního Travise Pastrany přiřkla triumf nad partou Jeffa Fehra. Českému týmu s Petrem Pilátem a Petrem Kuchařem nestačil k postupu do finále ani Pilátův extra skočený side backflip. Jezdci v úvodu show předvedli divákům v kostce genezi FMX, k vidění byly vidět triky ze staré školy i dechberoucí salta, k nimž atraktivní disciplína dospěla.

Obrovského aplausu se dočkala dvojice českých freestylových nadějí – teprve desetiletý Matěj Česák a dvanáctiletý Zbyněk Kobián. Zasloužilé ovace si vysloužil především Česák, který ohromil jistotou a bravurou, s níž si za řídítky svého pitbiku počínal. Diváky postavilo ze sedadel také salto Justina Hoyera na sněžném skútru.

V průběhu večera došlo i na vyhlašování nejlepších jezdců uplynulého desetiletí. Hlasování fanoušků i expertů ovládl Pastrana, od pořádající agentury GSMA byl navíc oceněn i průkopník českého FMX Petr Kuchař, který dostal jako dárek zbrusu nový motocykl Harley Davidson. „Nemyslete si, že mě uklidíte na silnici! S FMX končit nehodlám,“ vzkázal Kuchař aplaudujícím divákům.

V pražské O2 Areně se uskutečnila motokrosová exhibice ve freestylu Gladiator Games. Na snímku Petr Kuchař. foto: ČTK/Kateřina Šulová

Sólová ukázka umění Kuchaře, Piláta, Koreně a Kanaďana Fehra byla jen předehrou k jednomu z vrcholů večera. K Pilátovi totiž usedl na motocykl šéf pražské radnice Pavel Bém a o chvíli později se stal prvním primátorem na světě, který zdolal Mount Everest a navíc absolvoval tandemový backflip na motokrosové motorce.

To ale nebylo zdaleka všechno. O gradující náplň show, která si našla místo ve vysílání stanice Eurosport, se postarali Jeremy Stenberg, Libor Podmol, Robbie Maddison a Eigo Sato. Sólové vystoupení završil kombinací čtyř backflipů za sebou famózní Danny Torres.

Vrchol dne přišel za okamžik. Carothers 270 kilogramů těžký motocykl Harley davidson ladně otočil na záda a po chvilce napětí jej vrátil na kola. Při dopadu sice motocykl opustil a osamocený harley zajel pod pódium moderátora Leoše Mareše, na nejbouřlivější aplaus večera to ale mělo pramalý vliv.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.