Hlavní obsah

Sajtfutdinova ledová dráha neláká, Bjerre to na ledě zkusil, ale s hokejkou

PRAHA

Vypadají nenápadně až plaše, ale i přes drobný vzrůst patří největším postavám nastupující plochodrážní generace. Díky výborným výsledkům byli Rus Emil Sajtfutdinov a Dán Kenneth Bjerre zároveň pasováni i na největší favority sobotní třetího dílu mistrovství světa, který se od 19,00 jede na pražské Markétě jako Grand Prix České republiky.

Foto: Pavel Fišer

Rus Emil Sajfutdinov (vlevo) a Dán Kenneth Bjerre jsou představiteli nastupující generace.

Článek

Ruská raketa je Sajtfutdinova přezdívka, která vznikla po jeho loňském premiérovém vítězství v prestižním seriálu právě při pražském závodě. Rodák ze Salavatu by velice rád na triumf navázal. „To by bylo skvělé. Uvidí se ale po tréninku, jak mi bude vyhovovat dráha. Každopádně se o obhajobu pokusím, i když vím, že to nebude vůbec jednoduché. Mám tu totiž patnáct rychlých soupeřů,“ říkal tiše dvacetiletý Rus.

Jeho život se od pražského vítězství a dalších dvou, která následovala, prý příliš nezměnil. „Když se vyhrává, je to příjemné, ale v Petrohradě, kde většinou pobývám, je to každému jedno. Plochá dráha není v Rusku příliš rozšířeným sportem,“ pokračoval Sajtfutdinov a přiznal, že na pražskou výhru rád vzpomíná.

„Když jsem se dostal mezi elitu a začal jezdit seriál Grand Prix, byl to pro mě veliký krok dopředu. Musel jsem se hodně snažit, abych své postavení uhájil. Teď už myslím výš, mým cílem je v každém závodě maximálně bodovat, abych si splnil svůj sen a stal se mistrem světa,“ přiznal závodník, který svou kariéru spojil s angažmá v Polsku, kde má plochá dráha minimálně stejnou popularitu jako fotbal.

Kvůli cestám za závody velice často lítá. „V Bydhošti mám zázemí, ale od jara do podzimu, kdy běží plochodrážní sezóna, jsem pořád někde ve vzduchu mezi Ruskem, Polskem a Švédskem,“ vysvětlil. „V zimě pobývám doma, ale nemyslete si, že bych zkoušel v Rusku oblíbenou ledovou dráhu. To ne, mám jiné cíle. Rád se na závody podívám, ale připadá mi to hodně nebezpečné počínání. V době mimo závody si v terénu nejraději tréninkově zajezdím na motokrosové motorce.“

Dánští hokejisté ho překvapili

Bjerre přijel do Prahy jako vedoucí muž seriálu a vítěz minulého závodu v Göteborgu. Po dlouhých letech je to závodník, který zůstal věrný značce Jawa. „Na Jawě jezdím pořád. Získal jsem na ní zkušenosti, a to asi bude tím, že mi vyhovuje a dokážu na ní na zajíždět dobré výsledky. Vím, že řada jezdců od Jawy odešla, ale mě by ani nenapadlo, že bych českou značku vyměnil,“ tvrdil pětadvacetiletý Dán.

K jeho oblíbeným sportům patří hokej a v minulých dnech sledoval statečné výkony svých krajanů na mistrovství světa v Německu. „Překvapili mě, jak daleko to dotáhli. Už sice ve čtvrtfinále vypadli, ale i když hokej v Dánsku nepatří k nejpopulárnějším sportům, dokázali světu, že se s nimi bude muset v budoucnosti počítat,“ vykládal Bjerre a dodal, že si hokej párkrát vyzkoušel.

„Je to pravda, hrál jsem to, ale podívejte se, jak jsem veliký a hned pochopíte, že nemám právě hokejovou postavu,“ usmíval se rodák z Esbjergu, jenž se za řidítky plochodrážního speciálu určitě cítí lépe než na bruslích, což dokazuje i průběžná tabulka šampionátu. „Na prvním místě se mi docela líbí, doufám, že na něm vydržím až do konce sezóny,“ dodal s úsměvem.

Českou Grand Prix pojede patnáct nejlepších plošinářů světa, s číslem 16 se pokusí s elitní sestavou držet krok Čech Matěj Kůs, který dostal od pořadatelů divokou kartu. Na startu je řada skvělých jezdců. Ze startovního pole už na Markétě vyhráli mistři světa Australan Jason Crump (2002, 2003, 2004) a Dán Nicki Pedersen (2007, 2008), dále Američan Greg Hancock (1997), Dán Hans Andersen (2006), Polák Tomas Gollob (1999) a obhájce prvenství Sajfutdinov.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 11 závodů)
1. Bjerre (Dán.) 30 b., 2. Crump (Austr.) 26, 3. Hampel 24, 4. Gollob (oba Pol.) 22, 5. Sajfutdinov (Rus.) 22, 6. Holder (Austr.) 19.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.