Hlavní obsah

Kůs naštval Slováky, vzal trofej jejich hrdinovi

I nepříjemné poznámky slyšel Matěj Kůs, přesto si zase o něco vylepšil náladu po nevydařené první půlce plochodrážní sezóny. Jako vítěz Zlaté přilby půjde do pondělního Tomíčkova memoriálu. Ne proslulejší pardubické, ale té, o kterou se poslední srpnový víkend jezdí u východních sousedů v Žarnovici. „Ale i té si cením,“ říká Kůs.

Foto: www.matejkus.cz

Plochodrážní jezdec Matěj Kůs

Článek

Teď bude domácím favoritem jednoho z vrcholných závodů české sezóny. V minulosti býval start vítěze ZP při memoriálu běžný. Nejlepší z Pardubic mířil do Prahy, ale letos je to jinak. Závod v metropoli se jede už v pondělí 6. září (19 h), východočeský podnik až za měsíc. Ale Kůs si zvedal sebevědomí na Slovensku.

Před nažhavenými fandy porazil i jejich hrdinu Martina Vaculíka, pro něhož závod měl být spanilou jízdou za trofejí, kterou mohl získat do trvalého vlastnictví třetím triumfem v řadě. „Fanoušci to nesli hůř než Martin,“ říká Kůs. „Byli naštvaní, slyšel jsem cosi o českých Pepících. A taky že jsem jel jako prase, ale Martin neříkal nic. Visel na mém zadním kole, pak udělal chybu. Prohru přijal normálně,“ pokračuje český jezdec, který si kromě poháru a medaile přivezl i malou kopii putovní trofeje.

Boje s Vaculíkem pro něj nejsou ničím novým. Vedle Dána Pedersena či Australana Doyla na něj narazí i v pondělí v Praze. „Chci memoriál třeba i vyhrát. Druhá půlka sezóny mi vychází líp, v první jsem měl problémy s technikou, nevěřil si. Uvidíme, co z toho bude,“ říká.

Se slovenským rivalem se potkává i při své poslední účasti v juniorském MS, střetnou se také v posledním dílu seriálu zkraje října v Pardubicích před Zlatou přilbou. Po ne zcela vydařených předešlých dílech se z 11. místa chce posunout ke svému dosavadnímu maximu v mistrovství světa – 6. příčce z roku 2008.

„I kdybych vyhrál, výš už to asi nepůjde, ale i tak se na to v nabitém programu konce sezóny zaměřím, ani nepojedu Zlatou přilbu,“ dodává.

Reklama