Hlavní obsah

Dryml se zase nastěhoval do Grand Prix. I s rodinou

Praha

Změnil plány a zase zkusí štěstí mezi elitou. Aleš Dryml se v sobotu večer od 19 hodin ukáže českému publiku při plochodrážní Grand Prix na pražské Markétě místo dlouhodobě zraněného Australana Warda.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Aleš Dryml v plném tempu na trati při finále extraligy družstev v Pardubicích.

Článek

„Bylo to docela velké rozmýšlení," přiznává zkušený třiatřicetiletý plošinář. „Ale Grand Prix je nejvíc, bylo to nakonec jasné," pokračuje matador, který musel přeorganizovat závodní program, především vypustil všechny závody mistrovského seriálu na dlouhých oválech, kam se loni kvalifikoval. „Ale samozřejmě mě dlouhá pořád láká," nezapře, že delší dráhy pro něj asi v budoucnu budou srdeční záležitost tak jako pro jeho kdysi úspěšného otce, který s ním tradičně nechybí v depu.

A rodinu tam doplňuje i o necelé dva roky mladší Alešův bratr Lukáš, který byl zatím posledních Čechem se stálou místenkou mezi elitou. Ale už poněkud zaprášenou - z roku 2008.

„Patříme k sobě," má v bráchovi tradičního rádce a pomocníka. V minulosti se Lukáš dokázal v jednu chvíli vyhoupnout i do čela celkového pořadí GP, leč pak ho srazilo zranění. Aleš v GP tolik neprorazil.

S bratrem v něm ale jezdil už v dobách, kdy jednotlivé závody absolvovalo 24 jezdců místo nynější šestnáctky. „To bylo snad v roce 2004 a pak jsem jel ještě na divokou kartu," vybavuje si Aleš Dryml, vedle Josefa France s divokou kartou druhý český zástupce ve startovní listině, do níž se posunul z pozice prvního náhradníka, kterou si vyjel v loňské kvalifikaci.

Zázemí pro GP posílil i o mechanika, kterého využívá při ligových soutěžích v Británii. Na co si v Praze troufá? „Zkusím, co se dá," tvrdí neurčitě. S jistotou ale může vyhlížet i další závody, protože Ward hned tak nebude fit. A zranění mohou potkat i další jezdce a ne každý bude takový drsňák jako Dán Pedersen, který na Markétě statečně pojede se zlomenou rukou ozdobenou dlahou.

„To se teprve uvidí, kolik budu mít šancí, zatím to vypadá, že bych mohl jet příště v Cardiffu." podotýká pardubický jezdec, který v sobotním večeru bude o body bojovat na dráze domácího úhlavního rivala - Olympu.

Ale Markéta pro něj je i tak trochu domácí z pohledu letošního Světového poháru týmů, který se v červenci za české finálové účasti pojede poprvé v Praze.

„Je dobré si to tady zase zkusit, ale takhle dráha je dobře známá i pro všechny ostatní, takže to žádná výhoda není," říká Dryml, člen posledního českého týmu, který ve světovém pořadí bral medaili - stříbrnou v roce 1999 v Pardubicích.

Reklama

Související témata: