Hlavní obsah

Zlatou přilbu získal znovu Australan, letos je to Holder

Pardubice

Pro vítěze plochodrážní Zlaté přilby se hrála v Pardubicích stejně jako loni australská hymna. Obhájce prvenství Darcy Ward sice kvůli disciplinárnímu řízení za požití alkoholu teď sice závodit nesmí, v 66. ročníku jej ale zastoupil krajan Chris Holder.

Foto: David Taneček, ČTK

Australan Chris Holder se stal vítězem Zlaté přilby.

Článek
Fotogalerie

Předloňský mistr světa projel cílem triumfálně po zadním kole. „Zlata přilba je trofej, o kterou jsem hodně stál a povedený závod je pro mě povzbuzením před vyvrcholením Grand Prix už příští víkend," říkal 27letý Holder, jenž do finálové jízdy, která je unikátní počtem šesti lidí na startu i délkou šesti kol, nejlépe odstartoval.

Celou dobu však musel odrážet útoky dotírajícího Fredrika Lindgrena, dalšího stálého účastníka seriálu GP. „Dojel jsem tady druhý už potřetí, takže budu muset přijet ještě jednou, abych tu stříbrnou pardubickou sérii změnil," trochu mrzelo švédského plošináře. „Viděl jsem v něm největšího rivala. Hodně záleželo, jak komu z nás vyjde start. Měl jsem dobře připravenou motorku a udržel dravého rivala za zády," oddechl si Holder.

Překvapením byla třetí příčka Chorvata Jurici Pavliče. „Nikdo tady ode mě asi nic velkého nečekal, o to větší je má radost," líčil v Česku často startující plošinář, který udržel za zády tandem polských soupeřů. Dán Hans Andersen, který Zlatou přilbu vyhrál v roce 2008, vypadl v semifinále a po jasném vítězství v malém finále obsadil konečnou sedmou příčku. Pro dalšího stálého jezdce seriálu Grand Prix Brita Chrise Harrise bylo rovněž konečnou semifinále, malé finále pro poruchu motocyklu nedojel.

Čech Franc druhý jen v malém finále

Sedmnáct tisíc diváků v hledišti marně doufalo v českou účast ve finále. Až mezi dvanáct nejlepších se dostali z osmi domácích jezdců pouze Josef Franc a Aleš Dryml. Na postup mezi finálovou šestici ale nedosáhli, nakonec lepší z nich Josef Franc obsadil druhé místo ve finále útěchy. „Není to úplně špatně, ale chtěl jsem ještě trochu víc. Snažil jsem se každou jízdu však bojovat tak, aby se lidi v publiku bavili," líčil osmý Franc.

Dryml už malé finále ani nejel. Nesmírně totiž chvátal na letiště, aby stihl večerní ligový závod po polském Ostrowě. „Když moje šance na velké finále vyhasly, chtěl jsem ušetřit čas a odjel trochu dřív, i tak byl ten přesun dost na krev," prozradil.

Posledním českým držitelem Zlaté přilby tak zůstává Tomáš Topinka z roku 1996. Nynějšího manažera pražského Olympu od té doby nikdo nenapodobil, na českého jezdce na stupních vítězů se čeká v Pardubicích už devět let, tehdy dojel Aleš Dryml třetí. Letos snil o nějakém podobném umístění, semifinálové jízdy však totálně pokazil a bylo hotovo.

Výsledky 66. ročníku Zlaté přilby na ploché dráze
1. Holder (Austrálie)
2. Lindgren (Švédsko)
3. Pavlič (Chorvatsko)
4. Miedziňski (Polsko)
5. Walasek (Polsko)
6. Aspgren (Švédsko)
7. Andersen (Dánsko)
8. Franc
....
12. Dryml
Krčmář, Milík, Štichauer, Suchánek (všichni ČR) vypadli ve čtvrtfinále , Šitera, Málek (všichni ČR) neprošli vylučovacími jízdami.

Reklama