Hlavní obsah

Z geniálního dítěte vyrostl ďábel Márquez. Vystoupil ze stínu legendy

Valencie

Potvrzuje svou výjimečnost. Marku Márquezovi sice chybí v motocyklovém MS ještě tři tituly k dostižení Valentina Rossiho, ale v jednom už 24letý Španěl vystoupil ze stínu italské legendy. Šestinásobným šampiónem se stal jako nejmladší v historii.

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Typický obrázek posledních let v MotoGP! Marc Márquez v čele a za ním smečka pronásledovatelů.

Článek

Rossimu bylo o rok víc, držiteli 15 titulů Agostinimu dokonce sedmadvacet. Márquez byl už při svém nakouknutí do MS v patnácti letech označován za geniální dítě a ohromoval tím, jak v zatáčkách takřka popíral gravitaci. Vyrostl z něj ďábelsky rychlý závodník pověstný tím, že na trati vybruslí prakticky z každé ošemetné situace. „Je to všechno o odvaze přidat plyn a jít na úplnou hranici rizika, prostě jet v Márquezově stylu," usmívá se Španěl.

Unikátní je i v tom, že vyhrál 36 procent závodů, které v MS jel, a téměř dvě třetiny startů (102) proměnil ve stupně vítězů. Když v paddocku položíte otázku, jestli získá desátý titul dřív Rossi, nebo Márquez, v drtivé většině zazní Španělovo jméno.

Rossi se marně snaží zaokrouhlit svůj počet triumfů od roku 2010. Tehdy poprvé, ještě v nejslabší kategorii, slavil titul Márquez a od té doby zakončil bez prvenství v šampionátu pouze dvě sezóny.

Hošík ze slušné rodiny i rošťák

„Za všech okolností je důležité zůstat pozitivní, i když řešíte komplikované momenty na okruhu nebo v depu," říká Márquez. Jako příklad se nabízí letošní brněnská Velká cena, kde na osychající trati zariskoval tím, že jako první přijel pro stroj s obutím na sucho.

V civilu působí jako hošík ze slušné rodiny, ale na motorce dokáže být i pěkný rošťák. „Někdy mi vyčítají, že si jdu tvrdě za svým, ale svět zná jenom vítěze," tvrdí a mluví o totálním souznění se značkou Honda.

O slovo se už hlásí i jeho o tři roky mladší bratr Alex, mistr světa z roku 2014 v Moto3 a letos třetí v Moto2. „Není v motocyklovém světě silnější rodina," smějí se oba.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.