Hlavní obsah

Vojtěch se letos věnuje okruhům, rád by se ale vrátil k rallye

PRAHA

Automobilový závodník Štěpán Vojtěch se v letošní sezóně věnuje okruhovým závodům, ke kterým se vrátil po osmi letech, již v příštím roce by však rád znovu jezdil rallye. Jednatřicetiletý pilot dočasně opustil automobilové soutěže hlavně proto, že se mu nepodařilo zajistit dostatek financí, aby mohl pokračovat ve startech ve světovém šampionátu.

Foto: PRÁVO/Radek Malina

Štěpán Vojtěch

Článek

"Odešel nám hlavní sponzor a my jsme nebyli schopni to včas podchytit. Do toho přišla nabídka jezdit závody FIA GT a možnost jet špičkové závody na okruhu byla pro nás zajímavější než jet český mistrák v rallye s produkčním autem," uvedl Vojtěch na neformálním setkání s novináři.

Jenže projekt českého týmu v seriálu FIA GT, za kterým stojí manažer Antonín Charouz, zatím nefunguje tak, jak si všichni představovali. "Trochu to začalo haprovat," přiznal liberecký závodník. Tým měl od začátku problém se špatně fungujícím vozem Mosler MT 900. "Nefungoval tak, jak se předpokládalo. Teď se proto hledá řešení, jak závodit na úrovni, na které tým plánoval," uvedl Vojtěch.

Vojtěch možná pojede šampionát GT3

Minulý týden se Vojtěch společně s Adamem Lackem představili v seriálu ADAC GT Masters za volantem corvetty a v druhém závodě obsadili třetí místo. "Hledáme něco odzkoušeného pro zbytek sezóny. Půlka je pryč a výsledky nebyly moc dobré. Teď to vypadá, že bychom měli dojet evropský šampionát GT3, kde je to maso. Startuje tam čtyřicet velmi podobných aut, mezi kterými jsou malé rozestupy. A to je to, co závodníky baví," řekl Vojtěch.

Přesto už v současnosti uvažuje o tom, že by se vrátil k rallye. V minulých dnech se dokonce přihlásil do projektu BFGoodrich Drivers týmu, ve kterém mohl jeden český jezdec získat bezplatně místo za volantem peugeotu 206 S2000 pro zlínskou Barum rallye. Jeho jméno se však do užšího pětičlenného výběru nedostalo a novináři poté vybrali Pavla Valouška. Vojtěch si tak musí k návratu do automobilových soutěžích zajistit dostatek financí sám.

"Kdyby nám to na Barumce vyšlo, mohla to být předzvěst našich dalších kroků. Získali bychom možnost si osahat auto kategorie S2000. Je jasné, že kdybychom měli šanci startovat v rallye ve špičkovém autě i týmu, tak bychom šli touhle cestou. Momentálně se o této možnosti bavíme, máme nějaké indicie od našich partnerů, kteří by chtěli, abychom něco vymýšleli. Je to ale složité," uvedl Vojtěch. Do domácího šampionátu by se chtěl vrátit jen v případě, by by byl schopen konkurovat české špičce v čele s Romanem Krestou a Václavem Pechem. "A to je finančně velmi náročné," dodal Vojtěch.

Reklama