Hlavní obsah

Enge s Turnerem chtějí v šampionátu „gétéček“ napravit premiérové vystoupení

PRAHA

Po úvodním podniku v Abú Dhabí se účastníci světového šampionátu GT1 přesunuli do Evropy, kde je tento víkend čeká druhý podnik desetidílného seriálu. Ve startovním poli nebude na okruhu Silverstone chybět Tomáš Enge a jeho týmový kolega Darren Turner s vozem Aston Martin DBR9 týmu Young Driver AMR.

Foto: bpa.com

Zkušený pilot Tomáš Enge je spokojený se změnami, které tým Young Driver AMR provedl po prvním závodě na voze Aston Martin DBR9.

Článek

Historicky první závod FIA GT1 World Championship se odehrál před dvěma týdny na okruhu Yas Marina Circuit v Abú Dhabí. Na smolný víkend a jedenácté místo česko-britská posádka již zapomněla. Nyní s optimismem hledí k víkendovému podniku. Ten se odehraje na zmodernizovaném okruhu Silverstone, kde byla vybudována nová část nazvaná Arena.

„Závěrečná část původního okruhu byla velmi dobrá a rychlá. Myslím, že jezdecky byla hodně atraktivní. Na nové části jsem ještě nejel, ale myslím si, že Arena bude pomalá. Naopak by to mohl být atraktivní úsek pro diváky, kteří uvidí poměrně velkou část tratě,“ popsal změny Enge.

Aston Martin je o padesát kilo lehčí

Vozy účastníků šampionátu GT1 dostaly před druhým podnikem od FIA nové váhové handicapy. Hmotnost závodních speciálů Corvette a Maserati byla zvýšena, naopak hmotnost vozů Nissan a Aston Martin byla snížena. Úpravy se netýkají překvapivě Fordu, který se v Abú Dhabí jevil jako nejrychlejší.

Posádka týmu Young Driver AMR s vozem Aston Martin DBR9 věří v Siverstone v lepší umístění než bylo jednácté místo v Abú Dhabí.foto: bpa.com

„Členové týmu jsou před druhým závodem dobře naladěni. V Abú Dhabí se vyskytly problémy, které jsme vyřešili. Aston Martin Racing připravil drobné úpravy. Srovnávací test před závodem v Abú Dhabí nedopadl ideálně, protože naše auta nebyla konkurenceschopná. Z tohoto důvodu nám FIA pro tento víkend odebrala padesát kilogramů z váhy vozu,“ vysvětlil jediný Čech, který jel závod F1změnu hmotnosti.

„Z Abú Dhabí se tým přemístil na základnu továrního týmu Aston Martin Racing do Banbury, kde byla auta rozebrána do šroubku a kompletně repasována. Mechanici provedli na vozech malé změny a opravili šrámy,“ uvedl.

Výsledek se dostavil už v pátečním tréninku, protože posádka obsadila v první jízdě čtvrtou pozici, ve druhé si pak o jedno místo pohoršila. "Víme, kde máme ještě rezervy a kde se můžeme zlepšit. I ostatní vozy Aston Martin jsou ve výsledkové listině vysoko, což potvrzuje kvalitu našich závodních speciálů," dodal liberecký rodák.

Protože předpověď počasí není příznivá, je pravděpodobné, že diváci uvidí v Silverstone závody na mokru, což je vždy atraktivní. Kvalifikace se jede v sobotu v 11.40 a pak v 18.05 kvalifikační jízda. Víkendové dění FIA GT1 World Championship vyvrcholí v neděli v 16.05, kdy je na programu hlavní závod.

Reklama