Hlavní obsah

S otcem zápasil, teď by mentora rád překonal, což znamená vybojovat v dunách pódium

Praha

Překonat otce! Obrovský sen pohání Martina Macíka před startem Rallye Dakar, nejnáročnější maratonské soutěže světa. Od přesunu slavné soutěže do Jižní Ameriky nebyl nikdo z Čechů výše než Martin Macík starší, který v roce 2010 vybojoval mezi kamiony čtvrtou příčku. Syn byl minulý rok jako nejlepší z Čechů pátý.

Foto: Big Shock Racing

Martin Macík právě zdolal další marockou dunu...

Článek

„Dlouhodobě jde o můj cíl. Hlavní je pochopitelně závod absolvovat, ale nejedu se do Peru jen povozit," říká bojovně Martin Macík junior.

S otcem je v denním kontaktu, protože Macík starší je majitelem a šéfem týmu Big Shock Racing. „Na začátku byl táta hlavně mentor, který mi radil, co a jak mám dělat. Ať už po jezdecké či technické stránce," vypravuje Macík mladší. „Táta je beran a má svoji hlavu, bylo to pro něj těžké, trošku jsme spolu zápasili. Ale dostali jsme se až sem," krčí rameny s úsměvem Macik junior.

Premiéru absolvoval na Dakaru 2013 ještě jako navigátor, což si zopakoval o rok později. V lednu 2015 byl na startu jako pilot. „Je to závislost, kterou nelze popsat. Je potřeba ji zažít," směje se Macík junior.

Foto: Big Shock Racing

Martin Macík z týmu Big Shock Racing na trati Baja Poland.

Big Shock Racing

Při premiéře odstoupil, následně byl devatenáctý, desátý a minulý rok pátý. Během sezony 2018 vydřel druhou příčku na Baja Aragon, ovládl Baja Poland a vyhrál Rallye Maroko. „Podmínky pro překonání otcova výsledku mám ideální, ať už je řeč o autě či posádce. Jde jen o mě, abych ukázal, zda na to mám taky. Chci zlepšit osobní maximum, útočit na nejvyšší příčky," neskrývá ambice Macík junior, který už tradičně bude pilotovat stroj Liaz.

„Občas je hodně náročné na psychiku, když si člověk uvědomí, jak velkou roli hraje i přízeň štěstěny," krčí rameny Macík. „Výsledek Dakaru není závislý jen na výkonu týmu, ale i na chybách ostatních a jejich výkonech. Kolikrát si člověk říká, že on stejně nerozhoduje."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.