Hlavní obsah

Pech si splnil cíl, s předstihem má další rallyeový titul

ZLÍN/PRAHA

Český automobilový jezdec Václav Pech před víkendovou Barum rallye Zlín zvažoval, zda se má snažit bojovat s konkurencí o maximální umístění, nebo se zaměřit na zisk potřebných "pár" bodů, které by mu zajistily obhajobu mistrovského titulu. Nakonec se mu podařilo obsadit třetí místo a mohl se radovat i z již pátého celkového prvenství v domácím šampionátu. Dvakrát byl navíc nejlepší ve sprintrallye.

Článek

"Splnili jsme si oba cíle, které jsme si před Barumkou mohli dávat. To, že jsme byli třetí, je fantastické. Malinko to byl náš sen. Zároveň jsme se stali mistry, což je super," radoval se Pech, kterého mohli o opětovnou korunovaci teoreticky připravit pouze Roman Kresta či Karel Trojan. V případě, že by kterýkoli z nich vyhrál oba zbývající závody MMČR, potřeboval Pech získat sedm respektive jeden bod. Trojan však ve Zlíně do cíle nedojel a Kresta byl čtvrtý.

Pech se poprvé stal domácím mistrem v roce 2002, kdy pilotoval ještě vůz kategorie WRC. Nyní závodí s Mitsubishi Lancer produkční kategorie, s kterým dokončil "zlatý hattrick". "Jednotlivé tituly se těžko porovnávají. Obhajoba je vždy těžká," uvedl.

Úvod sezóny byl super

Letošní sezóna se však pro posádku Euro Oil týmu vyvíjela odlišně a mnohem lépe než před loni. "Loňský titul byl dlouho vzdálený, protože nám nevyšel začátek. Letos to bylo naopak. Úvod sezóny byl super a vypadalo to nadějně. Ne že by byl jednodušší, ale titul se dal očekávat delší dobu. Měli jsme prostor na obhajobu," řekl novinářům třicetiletý závodník.

Pech momentálně pilotuje nejkvalitnější vůz ve startovním poli, poslední verzi produkčního mitsubishi. Stejné to bude podle všeho i za rok, kdy by se však na českých tratích mohlo teoreticky objevit i několik vozů nové kategorie S2000. Závod ve Zlíně však ukázal, že by Pechovo mitsubishi mělo mít i nadále navrch.

"Ukázalo se, že komerční verze těchto aut na náš vůz nemají. Porazily nás jen tovární peugeoty. Když to někdo přiveze do Čech a nebude to Roman (Kresta), tak by nás s tím autem nemusel porážet. To je pozitivní informace," soudil Pech, který krátce po nedělním závodě neplánoval žádnou velkou oslavu. Čekala jej totiž cesta domů a v pondělí ráno povinnosti v rodinné firmě. "Od rána do večera budu mezi lidma a večer se pak půjdu dospat," plánoval Pech.

Reklama

Související témata: