Hlavní obsah

Piloty Czech Dakar Teamu letos trápila technika

PRAHA

Plní zážitků a zkušeností, které chtějí za rok zužitkovat v dalším ročníku, se vrátili z Rallye Dakar členové Czech Dakar Teamu. Pilot tatry Martin Kolomý skončil se svou posádkou jako nejlepší Čech na sedmém místě, jediný český motocyklista na Dakaru Jan Veselý s yamahou zopakoval loňské 65. místo a zaostal o tři pozice za svým maximem z roku 2010.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Motocyklista Jan Veselý vystoupil 25. ledna v Praze na tiskové konferenci po návratu Czech Dakar Teamu z Rallye Dakar 2012.

Článek

"S posádkou jsme maximálně spokojení, tým fungoval dobře. Jen škoda technických potíží, mohlo to být ještě lepší," prohlásil na dnešní tiskové konferenci v Praze Kolomý, jehož posádku tvořili René a David Kiliánové. Jeho kamion měl několik defektů, problémy s turbem, jednou skončil na boku. "Snažili jsme se to za provozu odstraňovat, ale zdržovalo nás to," řekl Kolomý.

Nehodu s převrácením kamionu na bok tým zvládl jen s dvouhodinovým zpožděním i díky pomoci Brazilce Jeana de Azeveda. "Naštěstí se nám podařilo tu nehodu zvládnout v podstatě s malou časovou ztrátou a dojet," pochvaloval si Kolomý. Tatru narovnali za pomoci jiného kamionu, lopat a nafukovacích balonů.

Pilot kamionu Martin Kolomý po návratu Czech Dakar Teamu z Rallye Dakar 2012.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Zpestření závodu si prožil René Kilián, který do Argentiny chtěl odjet bez vlasů, ale nestihl se nechat ostříhat. O jeho hřívu se proto postarali na místě kolegové. "Chlapci to vzali do svých rukou," usmíval se. Jako navigátor zažil i lehké bloudění. "Hodně se tam práší, když člověk jede vzadu. Neviděli jsme nic a zastavili jsme před dvoumetrovým srázem," popsal horkou chvilku René Kilián.

Vrátný zorganizoval večeři pro všechny Čechy

Posádka si pochvalovala, že na Dakaru letos po dlouhé době opět fungovala pomoc mezi všemi českými týmy. Postaral se o to zejména nováček Tomáš Vrátný, který byl nakonec osmnáctý mezi kamiony. "Dokázal stmelit toho týmového ducha, dokonce zorganizoval i společnou večeři pro všechny Čechy," řekl manažer týmu Marek Spáčil.

Dojem motocyklisty Veselého z Dakaru také pokazily technické potíže. Šlo zejména o palivo od pořadatelů, které se mu při vysokých teplotách vzduchu přehřívalo. "První polovinu na 'normální' benzin jsem odjel dobře, ale jak jsem potom natankoval od organizátorů, začal se benzin vařit a motorka nejela. Několikrát jsem ji dokonce tlačil do cíle," hořekoval Veselý.

Zažil i situaci, při které své účinkování nebo alespoň snahu jet naplno hodně zvažoval. Projížděl totiž místem, kde se v plné rychlosti střetl jeden z jeho soupeřů s býkem.

"Býk tam ležel kopytama vzhůru, vedle hořela motorka a záchranáři jezdce resuscitovali. Prý to naštěstí přežil, ale člověk zváží, nakolik mu stojí za to být o deset nebo pět míst vepředu, nebo jet opatrněji, aby eliminoval tohle riziko," dodal Veselý.

Reklama

Související témata: